Këshilli i Sigurimit miraton rezolutën që kërkon armëpushim të menjëhershëm në Gaza

Këshilli i Sigurimit i OKB-së miratoi sot një rezolutë që kërkon armëpushim të menjëhershëm në Rripin e Gazës për muajin e Ramazanit, i cili do të çojë drejt një armëpushimi të qëndrueshëm, raporton Anadolu.

Rreth 14 vende votuan pro rezolutës, të paraqitur nga dhjetë anëtarë të zgjedhur të Këshillit, ndërsa SHBA-ja abstenoi nga votimi.

Rezoluta bëri thirrje për një “armëpushim të menjëhershëm për muajin e Ramazanit të respektuar nga të gjitha palët që çon në një armëpushim të qëndrueshëm”.

Ajo gjithashtu kërkoi “lirimin e menjëhershëm dhe të pakushtëzuar të të gjithë pengjeve, si dhe sigurimin e aksesit humanitar për të adresuar nevojat e tyre mjekësore dhe të tjera humanitare”.

Teksti zyrtar thotë se palët duhet të respektojnë detyrimet e tyre sipas ligjit ndërkombëtar në lidhje me të gjithë personat që ata ndalojnë.

Rezoluta theksoi “nevojën urgjente për të zgjeruar rrjedhën e ndihmës humanitare dhe për të përforcuar mbrojtjen e civilëve në gjithë Rripin e Gazës dhe përsërit kërkesën për heqjen e të gjitha barrierave për ofrimin e ndihmës humanitare”, në përputhje me të drejtën ndërkombëtare humanitare dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit.

Izraeli ka zhvilluar një ofensivë ushtarake vdekjeprurëse në Gaza që nga një inkursion ndërkufitar nga grupi palestinez Hamas më 7 tetor 2023, në të cilin Tel Avivi thotë se janë vrarë 1.200 njerëz.

Të paktën 32.333 palestinezë, kryesisht gra dhe fëmijë, janë vrarë që atëherë në enklavë nga sulmet izraelite dhe 74.694 të tjerë janë plagosur, përveç shkatërrimit në masë dhe mungesës së nevojave.

Lufta izraelite ka shtyrë 85 për qind të popullsisë së Gazës në zhvendosje të brendshme, krahas një bllokade gjymtuese të shumicës së ushqimeve, ujit të pastër dhe ilaçeve, ndërsa 60 për qind e infrastrukturës së enklavës është dëmtuar ose shkatërruar, sipas OKB-së.

Izraeli akuzohet për gjenocid në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë (GJND). Një vendim i përkohshëm në janar urdhëroi Tel Avivin të ndalojë aktet gjenocidale dhe të marrë masa për të garantuar ofrimin e ndihmës humanitare për civilët në Gaza.