Rriten sërish aksidentet, INSTAT: Në tetor 16.7 për qind më shumë
|

Rriten sërish aksidentet, INSTAT: Në tetor 16.7 për qind më shumë

Aksidentet rrugore kanë vijuar të rriten edhe në tetor. Të dhënat zyrtare të Institutit të Statistikave raportojnë se muajin Tetor 2023 numërohen 98 aksidente rrugore nga 84 të ndodhura në muajin Tetor 2022. “Numri i aksidenteve rrugore është rritur me 16,7%. Numri i të aksidentuarve (të vrarë dhe të plagosur) rezulton 130 persona nga 105…

Ende 31% e shqiptarëve duan të emigrojnë, 18% me valixhe gati, më i larti në Ballkan
| |

Ende 31% e shqiptarëve duan të emigrojnë, 18% me valixhe gati, më i larti në Ballkan

Ekonomitë e Ballkanit Perëndimor, sidomos Shqipëria duhet të alarmohet nga potencialet e larta të popullatës që kërkon të emigrojë në mënyrë të përhershme, duke sinjalizuar një rreth vicioz të një krize demografike, ekonomike dhe politike, tha Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC), pas analizës së rezultateve të anketës së Barometrit të Sigurisë për vitin 2023. Rezultatet…

Bien mbi 7% lindjet dhe vdekjet në 3-mujorin e tretë, në 6 qarqe shtesa natyrore negative
| |

Bien mbi 7% lindjet dhe vdekjet në 3-mujorin e tretë, në 6 qarqe shtesa natyrore negative

Si lindjet dhe vdekjet shënuan rënie të konsiderueshme në tremujorin e tretë të vitit 2023, duke reflektuar rënien e popullatës banuese në vend. Të dhënat zyrtare të INSTAT tregojnë se shtesa natyrore e popullsisë për tremujorin e tretë 2023 regjistron 1.066 lindje më shumë se sa vdekje në shkallë vendi. Numri i lindjeve për tremujorin…

Të burgosurit, Shqipëria rekord pas rekordi – Më shumë se gjysma e tyre nuk e vuajnë dënimin përfundimtar
|

Të burgosurit, Shqipëria rekord pas rekordi – Më shumë se gjysma e tyre nuk e vuajnë dënimin përfundimtar

Sipas raportit të Këshillit të Europës për vitin 2022, Shqipëria renditet ndër vendet që ka numrin më të lartë të të burgosurve në raport me popullsinë, me 176 për 100 mijë banorë. Kjo shifër jo vetëm na rendit ndër vendet e para të Europës me numrin më të lartë, por na rendit edhe të parët…

Shtëpitë po jepen me ditë për turistët, shtrenjtohen me 35% qiratë mujore
| |

Shtëpitë po jepen me ditë për turistët, shtrenjtohen me 35% qiratë mujore

Qiratë po shtrenjtohen me shpejtësi në kryeqytet, duke arritur minimumi 350 euro/muaj. Faktorët e rritjes së çmimeve të qirave janë të shumtë, por arsyeja kryesore është rritja e numrit të shtëpive apo apartamenteve për dhënie me qira online nëpërmjet platformave ndërkombëtare “Booking” dhe “Airbnb”. Dorina Azo Pas tërmetit të vitit 2019, çmimet e qirave për…

Ndotja e ajrit nga makinat, raporti: Mosha mesatare e mjeteve nuk është ulur, dominon nafta
|

Ndotja e ajrit nga makinat, raporti: Mosha mesatare e mjeteve nuk është ulur, dominon nafta

Mosha mesatare e mjeteve që qarkullojnë në vend ka ardhur në rritje teksa sa i takon llojit të karburantit që konsumojnë, dominon nafta. Një raport performance i titulluar “Ndikimi i mjeteve të transportit rrugor në cilësinë e ajrit” i Kontrollit të Lartë të Shtetit ka analizuar treguesit e 5 viteve të fundit për të parë…

Censi, shtyhet me dy javë grumbullimi i të dhënave për popullsinë dhe banesat
| |

Censi, shtyhet me dy javë grumbullimi i të dhënave për popullsinë dhe banesat

Grumbullimi i të dhënave për regjistrimin e popullsisë dhe banesave shtyhet edhe me dy javë, sipas një njoftimi zyrtar të sotshëm të INSTAT. Grumbullimi i të dhënave nisi më datën 18 shtator 2023 dhe do zgjaste 6 javë për të përfunduar në fund të tetorit, por duket se koha fillestare nuk ka qenë e mjaftueshme…

Abortet për 1000 lindje u rritën më 2022, teksa numri i bebeve po bie me shpejtësi
|

Abortet për 1000 lindje u rritën më 2022, teksa numri i bebeve po bie me shpejtësi

Numri i bebeve të lindura ka pësuar rënie të fortë vitin e kaluar (9,8%), por nga ana tjetër raporti i abortit (ndërprerja e shtatzënisë për 1000 lindje te gjalla) pësoi rritje për të dytin vit radhazi.  INSTAT raportoi se në vitin 2022 kishte 170 aborte për 1000 lindje nga 164 që ishte ky tregues me…

Bie numri i aksidenteve për periudhën janar – shtator 2023
|

Bie numri i aksidenteve për periudhën janar – shtator 2023

DPSHTRR ka publikuar raportin e aksidenteve për periudhën Janar-Shtator 2023, ku të dhënat tregojnë progres në uljen e vazhdueshme të aksidenteve rrugore dhe pasojave prej tyre! “Edhe pse me 2-fishim të kilometrave të kryera në vit, mesatarisht për mjet rrugor si edhe me 2-fishim të flotës vendase aktive, krahasuar me vitin 2013, edhe pse me…

Çmimet në Shqipëri po rriten, ndërsa në vendet e tjera të Europës po ulen
| | |

Çmimet në Shqipëri po rriten, ndërsa në vendet e tjera të Europës po ulen

Pas luftës në Ukrainë, vendet e Bashkimit Europian u përballën me rritje të inflacionit, në nivele rekord. Inflacioni mesatar në BE ishte 9.2% vitin e kaluar, ndërsa në Shqipëri, çmimet u rritën mesatarisht me 6.7% vitin e kaluar.  Me zbutjen e efekteve të luftës në Europë, çmimet po bien me ritme më të shpejta se…