India, fuqi botërore në rritje – Vendi lë pas Kinën për t’u bërë ekonomia e tretë më e madhe në 2030

Disa muaj më parë, lajmi se popullsia e Indisë kishte tejkaluar atë të Kinës, bëri që disa ekonomistë dhe biznesmenë të flisnin për ‘shekullin indian’, pasi ata e konsideronin këtë zhvillim si një përmbysje me rëndësi të madhe gjeopolitike.

Pa dyshim, zhvillimi parashikon rritje të mëtejshme spektakolare, falë edhe përbërjes së popullsisë së Indisë prej 1.4 miliardë banorësh, me 80% dërrmuese nën moshën 50 vjeç. Edhe nëse pritshmëria e një shekulli indian rezulton e ekzagjeruar, sigurisht që viti 2023 mund të quhet ‘viti i Indisë’, pasi shifrat e popullsisë së saj nuk ishin ndryshimi i vetëm i madh në ekonominë e pestë më të madhe në botë.

Transformimi i Indisë në një fuqi botërore në rritje u konfirmua në fund të gushtit nga zbarkimi i suksesshëm i anijes së saj në Hënë, duke e vënë atë në qendër të vëmendjes ndërkombëtare, duke rritur besimin e popullit indian dhe duke i dhënë atij një pozicion të paprecedentë midis superfuqive aktuale dhe të mëparshme, SHBA, Kina dhe ish-Bashkimi Sovjetik, të cilët natyrisht kishin shënuar të njëjtën arritje shumë më herët. Në të njëjtën kohë, rritja e saj përkon me ngadalësimin e Kinës, por edhe me tensionet gjeopolitike midis Pekinit dhe Uashingtonit, për këtë arsye ajo tërheq investitorë në mbarë botën. Në fund të fundit, ajo është e vetmja që mund të jetë një alternativë e besueshme për Kinën, pasi ka një fuqi punëtore dhe treg të brendshëm të krahasueshëm në madhësi me Kinën, qeveritë perëndimore e shohin atë si partnerin e tyre dhe qeveria Modi po përpiqet të krijojë një mjedis miqësor ndaj biznesit.

Ritmet e saj të rritjes tashmë po lënë pas gjigantin ekonomik të Azisë dhe ekonominë e dytë në botë, Kinën, e cila po ngadalësohet këtë vit, duke sfiduar pritshmëritë për një rimëkëmbje të shpejtë në vitin 2023.

Që nga fillimi i shekullit të 21-të, ekonomia indiane ka mesatarisht një normë rritjeje vjetore prej 6% deri në 7%, ndërsa Kina po përpiqet të përmbushë objektivin e saj prej 5%.

Shumë ekonomistë e konsiderojnë të mundshme që të regjistrojë një normë rritjeje afër 7%. FMN-ja madje parashikon që India të vazhdojë të rritet me ritme të larta për të paktën pesë vjet të tjerë, ndërkohë që të gjitha parashikimet konvergojnë në vlerësimin se në vitin 2050 ekonomia e saj do të jetë e njëjtë me atë të SHBA-së. Që nga viti i kaluar, ajo ka zhvendosur Britaninë dhe ka zënë vendin e saj si ekonomia e pestë më e madhe në planet. Goldman Sachs parashikoi kohët e fundit se vendi aziatik me rritje të shpejtë do të kapërcejë jo vetëm Japoninë dhe Gjermaninë, por edhe SHBA-në, ndërsa S&P Global dhe Morgan Stanley kishin parashikuar që India do të bëhej ekonomia e tretë më e madhe deri në vitin 2030. Tani Goldman Sachs vlerëson se India do të shfaqet si fuqia e dytë më e madhe ekonomike në botë deri në vitin 2075.

India arrin të tërheqë gjigantë biznesi si Apple, i cili në fillim të dhjetorit njoftoi se do të prodhonte të paktën 50 milionë iPhone në vit në Indi gjatë dy deri në tre vitet e ardhshme. Nëse gjithçka shkon sipas planit, atëherë India së shpejti do të zërë 25% të prodhimit global të iPhone.