BE pranon certifikatën e vaksinës nga Shqipëria

Komisioni Europian  ka miratuar certifikatën e vaksinimit të dhënë nga Shqipëria duke theksuar se ajo është e njëvlefshme me ato të vendeve të Bashkimit Europian. Rrjedhimisht, çdokush që ka atë certifikatë, të marrë pas një vaksine të miratuar nga EMA do të mund të lëvizë lirshëm në vendet e Bashkimit Europian.

“Certifikatat e vaksinimit, testimit dhe shërimit të COVID-19 të lëshuara nga Republika e Shqipërisë në përputhje me sistemin e “Regjistrit e Testeve dhe Vaksinave Shqiptare Covid 19″, me qëllim të lehtësimit të së drejtës së lëvizjes së lirë brenda BE-së, do të konsiderohen si ekuivalente me ato të lëshuara në përputhje me Rregulloren (BE) 2021/953 të Bashkimit Europian”, thuhet në vendimin e KE-së.

Komisioneri për Drejtësinë, Didier Reynders tha se situata është e favorshme që qytetarët të lëvizin lirshëm dhe tashmë është koha për të kompensuar humbjet e muajve të kaluar.

Njoftimi i KE

Sot, shtatë vendime të reja që vërtetojnë se certifikatat COVID-19 të lëshuara nga Shqipëria, Andorra, Ishujt Faroe, Izraeli, Monako, Maroku dhe Panamaja janë ekuivalente me Çertifikatën dixhitale COVID të BE-së.

Si rezultat, shtatë vendet dhe territoret do të lidhen me sistemin e BE -së dhe certifikatat COVID që ata lëshojnë do të pranohen në BE nën të njëjtat kushte si Certifikatat dixhitale të BE -së për COVID. Në të njëjtën kohë, vendet dhe territoret ranë dakord të pranojnë Certifikatën dixhitale COVID të BE për udhëtime nga BE në vendet e tyre. Komisioneri për Drejtësinë, Didier Reynders, tha:

“Gjatë kësaj vere ne kemi parë që qytetarët janë në gjendje të udhëtojnë të sigurtë falë Certifikatës dixhitale të COVID të BE -së. Kjo është një situatë e favorshme: qytetarët mund të gëzojnë të drejtën e tyre për lëvizje të lirë dhe bizneset si dhe sektori i transportit mund të fillojnë të kompensojnë humbjet e muajve të kaluar.

Që nga qershori, janë lëshuar më shumë se 420 milion certifikata të BE -së.

Prandaj unë mirëpres që gjithnjë e më shumë vende jashtë BE -së po i bashkohen sistemit tonë të suksesshëm. Një numër i përgjithshëm i 42 shteteve-27 shtete anëtare të BE dhe 15 vende jo anëtare të BE-tani po marrin pjesë në sistemin e certifikatës dixhitale të COVID COVID të BE, duke konfirmuar certifikatën e BE si një standard ndërkombëtar.”

Komisioni miratoi dje shtatë vendimet e reja. Vazhdon bashkëpunimi me vendet e tjera të treta për t’i lidhur ato me sistemin e BE -së. Më shumë informacion mbi Certifikatën dixhitale të COVID -it të BE -së mund të gjenden në faqen e internetit të dedikuar. /abcnews.al