Osmani dhe Vuçiç përballen në OKB, sot seancë për Kosovën në Këshillin e Sigurimit

Këshilli i Sigurimit i Kombeve të Bashkuara do të diskutojë këtë të hënë raportin e ri gjashtëmujor të Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së Antonio Guterres për punën e Misionit të OKB-së në Kosovë Serbia dhe Kosova do të përfaqësohen në seancë nga presidentët respektiv, Vjosa Osmani dhe Aleksandër Vuçiç.

Sesioni i Këshillit të Sigurimit të OKB-së për punën e UNMIK-ut, i cili do të fillojë në orën 16:00 me orën e Evropës Qendrore. Ky sesion mbahet në një kohë të tensioneve të shtuara mes Beogradit dhe Prishtinës, për të cilën kontribuojnë mosmarrëveshjet për përdorimin e dinarit,  menaxhimi i komunave me shumicë serbe në veri të Kosovës, zgjedhje te cilat u bojkotuan serish nga serbet si dhe procedura për pranimin e Kosovës në Këshillin e Evropës.

Në raportin për periudhën nga 19 shtatori 2023 deri më 15 mars 2024, të cilin do ta prezantojë në seancë kryetarja e UNMIK-ut theksohet se “dënon fuqishëm incidentin e rëndë të sigurisë më 24 shtator në Banjskës, që çoi në humbjen tragjike të jetës” se nje pun onjesi policie.

“Bëj thirrje që hetimi të përfundojë dhe autorët të dalin para drejtësisë pa vonesë”, ka thënë Guterres lidhur me konfliktin mes një grupi të armatosur të serbëve dhe policisë së Kosovës.

Në raport, për të cilin Vuçiç tha se nuk pasqyronte pamjen e vërtetë në terren, Guterres shprehu gjithashtu shqetësimin për zbatimin e rregullores së re të Kosovës që ndalon përdorimin e dinarëve në transaksionet me para në dorë, duke deklaruar se ajo ndikonte në të drejtat ekonomike dhe sociale të jo-shumicës komunitetet, veçanërisht njerëzit më të cenueshëm në Kosovë.

“Unë bëj thirrje për një diskutim urgjent për çështje të hapura në kuadër të dialogut me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, në mënyrë që të sigurohet respektimi dhe mbrojtja e të drejtave të të gjitha komuniteteve të prekura dhe grupeve më të cenueshme”, shtoi Guterres në lidhje me ndalimin e përdorimit te dinarëve në Kosovë.

Guterres përshëndeti progresin e arritur në fund të vitit 2023 në zbatimin e marrëveshjeve të arritura me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, duke përfshirë zbatimin e udhërrëfyesit energjetik të vitit 2022 dhe marrëveshjen doganore dhe duke mundësuar lirinë reciproke të lëvizjes së automjeteve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Megjithatë, ai i bëri thirrje Beogradit dhe Prishtinës që të konfirmojnë përkushtimin e tyre për dialog me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian dhe të zbatojnë plotësisht të gjitha marrëveshjet ekzistuese, duke thënë se të dyja palët “duhet të mbajnë një qasje të hapur dhe gjithëpërfshirëse”.

Në raport, Guterres përshëndeti vendimin e qeverisë së Kosovës për të zbatuar vendimin e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës nga viti 2016 për kthimin e pronave në manastirin e Deçanit, duke thënë se ky është “një hap drejt ndërtimit të besimit në të gjitha komunitetet në Kosovë.

Ai gjithashtu përshëndeti takimin e parë të Grupit të Punës për Personat e Zhdukur që nga viti 2021, të mbajtur më 31 janar 2024 dhe shtoi se u bëri thirrje të dyja palëve që të vazhdojnë angazhimin e tyre në arritjen e progresit në këtë çështje të rëndësishme, në përputhje me Deklaratën për të Zhdukurit. Personat që kanë pranuar në dialog me mbështetjen e BE-së.

Që nga miratimi i Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së më 10 qershor 1999, ky organ ka diskutuar për Kosovën katër herë në vit deri në vitin 2018. Në vitin 2019 për Kosovën janë mbajtur tri seanca të Këshillit të Sigurimit të OKB-së, ndërsa nga viti 2020 do të mbahen çdo vit dy seanca, në prill dhe tetor.