NASA synon lazerat – Komunikime më të shpejta hapësinore dhe siguri më të madhe

Eksperimentimi me teknologjinë lazer në komunikimet hapësinore për t’i bërë ato më të shpejta dhe për të dërguar deri në njëqind herë më shumë të dhëna në Tokë sesa sistemet tradicionale të valëve të radios është objektivi që ka vendosur NASA.  Demonstruesi i ri i teknologjisë LCRD (Laser Communications Relay Demonstration), do të do të…

Eksperimentimi me teknologjinë lazer në komunikimet hapësinore për t’i bërë ato më të shpejta dhe për të dërguar deri në njëqind herë më shumë të dhëna në Tokë sesa sistemet tradicionale të valëve të radios është objektivi që ka vendosur NASA.  Demonstruesi i ri i teknologjisë LCRD (Laser Communications Relay Demonstration), do të do të lëshohet nga Kepi Canaveral në 23 Qershor brenda bordit të Departamentit Amerikan të Mbrojtjes STPSat-6.

Pasi të vendoset në një orbitë gjeosinkrone 35,000 kilometra nga Toka, LCRD do të kryejë një fushatë dy-vjeçare provë për të eksperimentuar me komunikimin me lazer dhe për të eksploruar më mirë aplikimet e tij të mundshme. Fillimisht, dy stacionet tokësore të misionit (të vendosura në Kaliforni dhe Hawaii) do të shfrytëzohen për të simuluar dy përdorues të mundshëm të shërbimit.

Përdoruesi i parë i vërtetë i LCRD do të jetë terminali ILLUMA-T (Modemi i Përdoruesit të Orbitës së Ulët në Tokë dhe Amplifikatori i Integruar LCRD), i cili do të nisë drejt Stacionit Ndërkombëtar të Hapësirës (ISS) në 2022. Terminali do të marrë cilësi të lartë shkencore të dhëna nga eksperimentet dhe nga instrumentet në bordin e ISS dhe më pas do t’i transferojnë ato në LCRD me 1,2 gigabit për sekondë.

Përdorimi i komunikimeve lazer në vend të komunikimeve radio mund të lejojë dërgimin e një harte të plotë të Marsit në Tokë në vetëm nëntë ditë në vend të nëntë javëve. Sinjali lazer ofron siguri më të madhe duke zvogëluar rrezikun e ndërhyrjeve dhe përgjimeve të padëshiruara. (ANSA)

SCAN