iPhone i ri, karikues i ri: Apple i përkulet rregullave të BE-së

iPhone i fundit i Apple pothuajse me siguri do të ketë një pikë ngarkimi USB-C kur të zbulohet më 12 shtator.

Telefonat e firmës aktualisht përdorin përshtatësin e saj të pronarit Lightning, ndryshe nga rivalët, përfshirë Samsung.

Një ligj i Bashkimit Evropian kërkon që prodhuesit e telefonave të miratojnë një lidhje të përbashkët karikimi deri në dhjetor 2024 për të kursyer paratë e konsumatorëve dhe për të ulur mbetjet.

Shumica e produkteve të reja të Apple, si iPad-ët e fundit tashmë përdorin USB-C, por firma kishte argumentuar kundër rregullave të BE-së.

Kur u prezantua në shtator 2021, një përfaqësues i Apple tha për BBC News: “Rregullorja e rreptë që detyron vetëm një lloj lidhësi mbyt inovacionin në vend që ta inkurajojë atë, gjë që nga ana tjetër do të dëmtojë konsumatorët në Evropë dhe në mbarë botën”.

Përshtatësit Lightning në USB-C janë tashmë të disponueshëm nga markat e tjera të elektronikës, përfshirë Amazon, dhe të gjithë iPhone që nga iPhone 8 që u lançua në 2017 kanë mbështetur karikimin me valë.

Meqenëse iPhone 14 aktual tani duket të jetë pajisja e fundit e Apple që e përdor ekskluzivisht atë, kjo mund të shënojë fillimin e fundit të karikuesit Lightning, i cili shitet me pakicë në dyqanin Apple për 19 £.

Është e paqartë nëse ky do të jetë një ndryshim global i produktit, megjithëse gjigandi i teknologjisë ka më pak gjasa të bëjë një version të ndryshëm të celularit vetëm për tregun evropian.

Ndryshimet parashikohen në pajisjet e reja iPhone 15 dhe iPhone 15 Pro të cilat do të zbulohen javën e ardhshme në ngjarjen vjetore të vjeshtës të firmës.

Sipas një raporti të lajmeve të Bloomberg, përfitimet e kalimit për përdoruesit do të përfshijnë mundësinë që klientët të përdorin një karikues të vetëm për iPad, Mac dhe iPhone, si dhe shpejtësi më të shpejtë të shkarkimit.

Rregulli i karikuesit të përbashkët të BE-së mbulon një sërë “elektronike portative të vogla dhe të mesme”, sipas BE-së, duke përfshirë:

Telefonat celular

tableta

e-lexues

maus dhe tastierë

Pajisjet GPS (sistemi i pozicionimit global).

kufje

kamera dixhitale

konsolat e videolojërave në dorë

altoparlantët portativë.

Secila prej tyre e ngarkuar duke përdorur një kabllo me tela do të duhet të ketë një portë USB Type-C, pavarësisht se kush i prodhon pajisjet.

Laptopët gjithashtu do të duhet të respektojnë rregullat, por prodhuesit kanë më shumë kohë për të bërë ndryshimet.

Sipas BE-së, do të kursejë konsumatorët “deri në 250 milionë euro [213 milionë £] në vit nga blerjet e panevojshme të karikuesve” dhe do të shkurtojë 11,000 tonë mbeturina në vit.