Afganistan, protestuesit mbyllin Parlamentin

Rezultatet e kandidatëve të zemëruar të Dhomës së Ulët të Parlamentit dhe mbështetësit e tyre organizuan një protestë para ndërtesës së shtëpisë ligjvënëse

Kandidatët për Parlamentin afgan në kryeqytetin Kabul kanë mbyllur godinën e Parlamentit në shenjë proteste kundër vonesës së zgjatur për shpalljen e rezultateve përfundimtare për zgjedhjet e mbajtura në tetor të vitit të kaluar, raporton Anadolu Agency (AA).

Rezultatet e kandidatëve të zemëruar të Dhomës së Ulët të Parlamentit Wolesi Jirga dhe mbështetësit e tyre organizuan një protestë para ndërtesës së Parlamentit mbi atë që supozohej të ishte seanca e legjislaturës së sapozgjedhur.

Pas zgjedhjeve parlamentare ku ka akuza për parregullsi, manipulime dhe vështirësi teknike, janë shpallur rezultatet përfundimtare për pothuajse të gjitha zonat, përveç për provincën e Kabulit që ka 33 vende të rëndësishme në Wolesi Jirga.

Muajin e kaluar, gjatë inaugurimit të Parlamentit të sapozgjedhur, presidenti afgan Mohammad Ashraf Ghani tha se ligjvënësit duhet të kryejnë me forcë detyrën e tyre tre-shtresore për të monitoruar aktivitetet e qeverisë, legjislacionin dhe përfaqësimin e publikut.

Në raportin e saj të posaçëm të titulluar “Dhuna e zgjedhjeve 2018”, Misioni i Asistencës i OKB-së në Afganistan (UNAMA) vitin e kaluar theksoi se talebanët nisën fushatën e qëllimshme të dhunës dhe frikësimit për të prishur zgjedhjet.

Raporti verifikoi gjithsej 435 viktima civile gjatë procesit, 56 të vdekur dhe 379 të plagosur.

Sipas Komisionit të Pavarur Zgjedhor (IEC) të vendit, të paktën 8.8 milionë qytetarë kishin shfrytëzuar të drejtën e votës për të votuar për 2.500 kandidatët që konkurronin për Dhomën e Ulët të Parlamentit.

IEC ka vendosur të shpallë rezultatet për Kabulin në javët e ardhshme.