Zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme në Turqi do të mbahen në vitin 2023

Presidenti turk, Recep Tayyip Erdoğan, riafirmoi se zgjedhjet e ardhshme të përgjithshme në vend do të mbahen në kohë, në mesin e qershorit të vitit të ardhshëm dhe jo më herët, duke i dhënë fund çdo spekulimi për zgjedhje të parakohshme, raporton Anadolu Agency (AA).

Duke folur në Takimin e Bordit Këshillimor Provincial të Partisë së tij për Drejtësi dhe Zhvillim (AK) në provincën e Izmirit, Erdoğan gjithashtu njoftoi se do të kërkojë një mandat tjetër në zgjedhjet e vitit të ardhshëm.

“Kandidati i Aleancës Popullore për zgjedhjet presidenciale është Recep Tayyip Erdoğan”, tha ai, duke iu referuar aleancës elektorale midis AK Partisë dhe Partisë Lëvizja Nacionaliste (MHP).

“Ashtu siç kemi bashkuar punën dhe shërbimet shekullore për vendin tonë gjatë 20 viteve të fundit, shpresoj se do të ndërtojmë sërish një Türkiye të madhe dhe të fuqishme së bashku në ditët në vijim”, tha Erdoğan.

Türkiye do të mbajë zgjedhje mbarëkombëtare në qershor 2023, kur votuesit do të zgjedhin presidentin si dhe të 600 anëtarët e parlamentit.

Presidenti dhe deputetët zgjidhen për një mandat pesëvjeçar, megjithëse presidenti gjithashtu ka fuqinë të thërrasë zgjedhje të parakohshme.

Pasi shërbeu si kryeministër që nga viti 2003, Erdoğan mori postin presidencial duke filluar nga viti 2014, por me vetëm një mandat deri më tani pas zhvendosjes së vendit në vitin 2017 në një sistem qeverisjeje presidenciale.

Sipas sistemit të ri, presidentët janë të kufizuar në dy mandate të plota në detyrë.