Tusk votohet për kryeministër të Polonisë

Mark Mastalerek, kreu i zyrës së presidentit polak, Donald Tusk në mbrëmje është nominuar për t’u bërë kryeministri i ri i Polonisë, qeveria e të cilit pritet të bëjë betimin të mërkurën, transmeton Anadolu.

“Nuk mund të kisha bërë ndryshe, më duhej të kthehesha”, tha Tusk pas votimit.

66-vjeçari Tusk ishte kryeministër midis viteve 2007 dhe 2014 para se të bëhej president i Këshillit Evropian.

“Më 15 tetor (Ditën e Zgjedhjeve), polakët u zgjuan dhe vendosën t’ju largojnë nga pushteti”, tha Tusk, duke iu referuar Jaroslaw Kaczynskit, liderit të partisë qeverisëse në largim, Ligj dhe Drejtësi (PiS), e cila ka qeverisur vendin që nga viti 2015.

“Faleminderit të gjithë polakëve. Kjo është një ditë e mrekullueshme, jo për mua, por për ata që besuan se gjërat do të përmirësohen, madje duke kënduar se ‘ne do të largojmë errësirën dhe të keqen’. Unë u jam borxhli atyre që i besuan kësaj shprese të re polake, sepse ata besojnë thellë tek ne dhe Polonia dhe ata na kanë dhënë kredi të kujdesshme dhe kanë vendosur ta bëjnë këtë ndryshim historik”, tha Tusk.

Kryeministri i ri ia kushtoi fitoren edhe “të gjithë polakëve të ofenduar, të hidhëruar dhe të fyer nga tetë vjet politikë përbuzjeje. Jam shumë krenar për ju, për të gjithë ata që kishin frikë, por nuk u trembën plotësisht. Ndoshta kjo fitore është falë më i dobëti.” Ai u zotua: “Ne do t’i rregullojmë të gjitha së bashku, do të jemi në gjendje të korrigjojmë gabimet që nga nesër, në mënyrë që të gjithë qytetarët polakë të ndihen si në shtëpinë tonë”.

Kryeministri i ri ia kushtoi fitoren edhe “të gjithë polakëve të ofenduar, të hidhëruar dhe të fyer nga tetë vjet politikë përbuzjeje”.

“Jam shumë krenar për ju, për të gjithë ata që kishin frikë, por nuk u trembën plotësisht. Ndoshta kjo fitore është falë më të dobëti. Ne do t’i rregullojmë të gjitha së bashku, do të jemi në gjendje të korrigjojmë gabimet që nga nesër, në mënyrë që të gjithë qytetarët polakë të ndihen si në shtëpinë tonë”, tha ai.

Më herët, kryeministri në largim, Mateusz Morawiecki, humbi një votë besimi në qeverinë e tij në dhomën e ulët të parlamentit (Sejm), me një votim 266-190. Nëse kryeministri i caktuar nga presidenti nuk arrin të marrë shumicën absolute të votave, sipas kushtetutës, emërimi i qeverisë i kalon Sejm-it. Minimumi 46 deputetë mund të propozojnë një kandidat për kryeministër.

Tusk ishte kandidat i Koalicionit Qytetar (KO), Partisë Popullore (PSL), Polonia 2050 dhe Të Majtës. Më 10 nëntor, krerët e këtyre partive nënshkruan një marrëveshje koalicioni. Këto formacione kanë një shumicë prej 248 votash kundrejt 191 të partisë së Ligjit dhe Drejtësisë (PiS). Emërimi i Tusk i jep fund tetë viteve të qeverisjes nga PiS.