Turqia kërkon ndryshimin e emrit anglisht të shtetit

Turqia ka kërkuar zyrtarisht që Kombet e Bashkuara dhe organizatat e tjera ndërkombëtare që ntë ndryshohet emri i vendit nga Turkey (në anglisht) në Türkiye.

Kështu deklaroi Ministri i Jashtëm, Mevlüt Çavuşoğlu.

Emri Türkiye “përfaqëson dhe shpreh kulturën, qytetërimin dhe vlerat e kombit turk në mënyrën më të mirë të mundshme”, thuhet në dekretin e Erdoganit.

Arsyeja e saktë e ndryshimit të emrit të vendit nuk është e qartë.

Në një fjalim për mediat turke, ministri tha se “Ankaraja do u dërgojë një letër zyrtare të gjithë aktorëve ndërkombëtarë të martën dhe pret që ndryshimi të bëhet zyrtar pas kësaj jave”.

Ai shtoi gjithashtu se OKB-ja është “gati” për ndryshim dhe Ankaraja ka inkurajuar ndryshimin në Turqi që nga versioni anglisht i emrit të Turqisë deri në pjesën më të madhe të korrespondencës së saj ndërkombëtare, duke përfshirë lajmet e politikës së jashtme.

Lëvizja e riemërtimit pasoi një dekret të lëshuar në dhjetor nga presidenti Recep Tayyip Erdogan për të ndryshuar emrin në Türkiye në anglisht, frëngjisht dhe gjermanisht, midis gjuhëve të tjera, duke përfshirë etiketimin e produkteve të eksportit.

Televizioni shtetëror TRT citoi në dhjetor një artikull mbi konotacionin “të papëlqyeshëm” të emrit Turqi në anglisht, duke thënë se ai ose i referohet “një zogu të madh vendas në Amerikën e Veriut” ose “kur diçka nuk shkon”.