Türkiye, Suedia, Finlanda dhe NATO bien dakord të punojnë për hapa konkretë

Delegacionet e Türkiyes, Finlandës, Suedisë dhe NATO-s ranë dakord të vazhdojnë punën për hapat konkretë në lidhje me anëtarësimin e Stokholmit në NATO, tha Drejtoria e Komunikimeve e presidencës turke, transmeton Anadolu.

Akif Çağatay Kılıç, kryekëshilltari i presidentit turk Recep Tayyip Erdoğan, dhe zëvendësministri i Jashtëm Burak Akçapar kryesuan takimin e katërt të mekanizmit të përbashkët të përhershëm mes palëve në kompleksin presidencial në kryeqytetin turk Ankara.

Në bisedime morën pjesë Stian Jenssen, drejtori i Zyrës Private të Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jan Knutsson, sekretari shtetëror i Suedisë për punët e jashtme, dhe Jukka Salovaara, sekretar i përhershëm i shtetit për Ministrinë e Jashtme finlandeze.

Takimi triorësh erdhi përpara se liderët e NATO-s të mblidhen në një samit në Vilnius, Lituani, më 11-12 korrik.

Gjatë takimit u diskutuan hapat e ndërmarrë nga Suedia në kuadër të memorandumit trepalësh të qershorit 2022 të nënshkruar në Madrid për të adresuar shqetësimet e sigurisë së Ankarasë mbi terrorizmin, tha drejtoria në një deklaratë.

Gjithashtu u konsultuan edhe reflektimet mbi masat e marra në luftën kundër terrorizmit nga Suedia.

Finlanda dhe Suedia aplikuan për anëtarësim në NATO menjëherë pasi Rusia nisi luftën kundër Ukrainës në shkurt 2022.

Edhe pse Türkiye miratoi anëtarësimin e Finlandës në NATO, ajo pret që Suedia të përmbushë angazhimet e saj sipas marrëveshjes.

Suedia miratoi një ligj kundër terrorizmit në nëntor, duke shpresuar se Ankaraja do të miratonte anëtarësimin e Stokholmit në NATO. Ligji i ri, i cili hyri në fuqi nga 1 qershori, lejon autoritetet të ndjekin penalisht individët që mbështesin grupet terroriste.

“Në këtë kontekst, u diskutua për nivelin e progresit të bërë në realizimin e angazhimeve të shënuara në memorandumin trepalësh”, thuhet në deklaratë.

Disa ministra të jashtëm shpresojnë se Türkiye do të miratojë anëtarësimin e Suedisë përpara samitit të NATO-s muajin e ardhshëm.

Megjithatë, Erdoğan ka bërë të qartë se nëse nga Türkiye pritet t’u përgjigjet pritshmërive të Stokholmit për anëtarësim në NATO, Suedia gjithashtu duhet të bëjë pjesën e saj në lidhje me grupin terrorist PKK përpara samitit.