Stuhia Ciarán godet Evropën Veriperëndimore, humbin jetën 4 persona

Stuhia Ciarán ka sjellë erëra të forta uragani në Francë, Ishujt Channel dhe Anglinë jugore, duke lënë më shumë se një milion njerëz pa akses në energji elektrike dhe duke detyruar qindra shkolla të mbyllen.

Stuhia ka marrë të paktën katër jetë, dy në Francë dhe dy të tjera në Belgjikë.

Në Francë, 1.2 milionë njerëz mbetën pa energji elektrike për shkak të erërave me mbi 120 km/h (75 mph) dhe rrebesh me më shumë se 200 km/h (124 mph) goditën departamentin e Finistère në veriperëndim, sipas agjencisë meteorologjike të vendit Meteo-France. . Shpejtësia e erës theu disa rekorde lokale.

“Erërat shumë të dhunshme dhe stuhitë që ndoqën njëra-tjetrën gjatë gjithë natës ndikuan në rënien në tokë të shumë pemëve, degëve dhe linjave elektrike dhe telefonike në të gjithë rrjetin rrugor”, thuhet në një deklaratë nga qeveria Finistère.

Rreth 780,000 nga ata pa energji janë në rajonin veriperëndimor të Brittany, tha në një deklaratë furnizuesi francez i energjisë Enedis. Enedis ka mobilizuar rreth 3,000 punëtorë dhe 30 helikopterë për të rivendosur energjinë në zonat e prekura.

Stuhia ka goditur gjithashtu Ishujt Britanikë dhe Ishujt Kanal, ku janë paralajmëruar alarmi i kuq. Në ishullin Jersey, të gjitha shkollat ​​dhe aeroporti u mbyllën.

Në qarkun jugperëndimor të Cornëall, 8,500 njerëz ishin pa energji elektrike.

Zyra Met në Mbretërinë e Bashkuar ka paralajmëruar se kombinimi i erërave të forta dhe shiut përbën një “rrezik për jetën” nga mbeturinat fluturuese, pasi pemët dhe shtëpitë pritet të pësojnë dëme. Dallgët e mëdha mund të dëmtojnë rrugët dhe pronat bregdetare.

Stuhia Ciarán pason më pak se dy javë pas stuhisë Babet , e cila solli erëra të forta, reshje të mëdha shiu dhe përmbytje të shpejta në pjesë të Skocisë dhe Anglisë veriore dhe qendrore, duke vrarë disa njerëz.

Kriza klimatike e shkaktuar nga njeriu po i bën disa stuhi më të shpeshta dhe më intensive.