Rama: Këtë muaj hapet gara për ndërtimin e aksit Milot-Balldren, aeroporti i Vlorës operacional sezonin e ardhshëm

Punimet në aeroportin e Vlorës do të përfundojnë brenda këtij viti, ndërsa pritet të jetë operacional në sezonin e ardhshëm turistik. Në fund të këtij muaji do të hapet gara për ndërtimin e aksit Milot-Balldren dhe më pas Balldren-Muriqan për lidhje me Malin e Zi.

Këto projekte dhe të tjera, që do të dorëzohen, do ta kthejnë Shqipërinë në qendrën turistike të rajonit, deklaroi kryeministri Edi Rama nga promovimi i Kalendarit Kombëtar Turistik nëpërmjet aplikacionit TEA.

“Kemi një sezon të ri që hapet me disa vepra të mëdha të infrastrukturës që u vihet në dispozicion udhëtarëve dhe turistëve duke filluar nga Tuneli i Llogorasë, një ide e vjetër, një zotim legjendar i të gjitha forcave politike në të gjitha fushatat i cili këtë sezon do të jetë i kalueshëm për ata që do të shkojnë në jug apo që do të vijnë nga jugu duke vazhduar me rrugën Orikum-Dukat që zbulon një tjetër pjesë të panjohur.

Për të nisur me aksin Thumanë-Kashar, një aks i rëndësishëm, por njëkohësisht ky aks është pjesë e korridorit blu. Ishte një tjetër ide shumë e përqeshur ku ne e prezantuam para se të vinim në qeveri.

Sot jo vetëm është një korridor i miratuar, por është dhe një korridor që po ndërtohet. Aksi Thumanë-Kashar përfundon një nga segmentet e tij. Hapim garën në fund të këtij muaji për Milot-Balldren dhe pastaj Balldren-Muriqan për të bërë lidhjen e me Malin e Zi.

Kjo infrastrukturë do të jetë e përfunduar brenda dekadës. Shqipëria e 2030 do të këtë një ofertë turistike spektakolare në aspektin e transportit.

Aeroporti i Vlorës sipas të gjitha gjasave do të përfundojë punimet brenda këtij viti. Do të kalojë në periudhën e testit dhe certifikimeve në 6-mujorin e vitit të ardhshëm. Do të jetë operacional në sezonin  ardhshëm turistik me një operator, që është aeroporti i Mynihut. Do të hapte gara për aeroportin e Gjirokastrës” tha Rama.

Puna për ndërtimin e portit të Durrësit dhe atij të Vlorës po vijon.

“Ka filluar puna për Portin turistik të Durrësit, Vlorës, jemi dhe jemi optimist me hapjen e porteve turistike kuadri do jetë i plotësuar dhe do të kemi një rritje shumë të ndjeshme të numrit të vizitorëve, sepse nuk është numri që na intereson, por të ardhurat nga këta vizitorë.

Rritja e numrit e kontratave të hoteleve me 5 yje është domethenëse, sepse vite më parë nuk mendohej kjo gjë”.

Turizmi ka qenë një nga faktorët që ka ndikuar në rritjen e investimit të shtetasve të huaj. Vetëm gjatë 2023 u shpenzuan nga të huajt 350 milionë euro, deklaroi guvernatori i Bankës së Shqipërisë Gent Sejko.

“Shqipëria doli nga lista gri e pastrimit të parave. Ka pasur një interes në rritje për banesat rezidenciale si pasojë e turizmin. Vetëm në 2023 u shpenzuan 350 milionë euro nga të huajt. Edhe shqiptarët jo rezidentë kanë investuar konsiderueshëm në pasuri të patundshme.

Këto kanë kontribuar në një rritje me 3.5 për qind të ekonomisë në 2023. Sektori bankar ka ndihmuar në këtë proces gjithashtu.

Reformat e ndërmarra me mbështetjen e qeverisë, sidomos ata për kreditë me probleme dhe digjitalizimi, po japin rezultat”, deklaroi guvernatori.