Pas Gjermanisë dhe Belgjikës, edhe Franca do të ndalojë cigaret elektronike!

Qeveria franceze është gati t’i shpallë luftë “puffs”, cigareve elektronike njëpërdorimshme, shumë të njohura veçanërisht në mesin e të rinjve. Në fillim të shtatorit 2023, njoftimi erdhi nga kryeministrja transalpine Elisabeth Borne e intervistuar nga rrjeti televiziv RTL për një sërë masash kundër duhanit të cilat duhet të hyjnë në fuqi deri në fund të vitit dhe ndër rregullat do të ketë edhe ndalimi i “avullimit” me pajisje të disponueshme. Masa të ngjashme janë marrë tashmë nga vende të tjera: në Gjermani dhe Zelandën e Re këto pajisje tashmë janë ndaluar në treg, në Australi kërkohet një recetë mjekësore për t’i përdorur ato, ndërsa në Belgjikë është ndaluar shitja e tyre online. Mbretëria e Bashkuar dhe Irlanda, megjithatë, po shqyrtojnë masa të ngjashme me ato në Francë.

Dispozita bazohet në studime shkencore autoritative, duke përfshirë atë të Akademisë Kombëtare Franceze të Mjekësisë, e cila shpjegon se si këto cigare të lira, të cilat shiten me çmimin 9 euro në dyqan dhe ofrojnë rreth 600 ‘tymosje’ (ekuivalenti i dy pakove tradicionale), përfaqësojnë “një kurth veçanërisht tinëzar për fëmijët dhe adoleshentët”.

Kjo për shkak se ato do të ndihmonin në gjenerimin e një zakoni gjestesh që më pas do t’i shtynte të rinjtë të interesoheshin për duhanin ndërsa rriteshin. Për më tepër, fakti që pako të fryra janë me ngjyra të ndezura dhe ofrojnë një shumëllojshmëri shijesh që të kujtojnë ëmbëlsirat, do të tregonte dëshirën e prodhuesve (veçanërisht kinezët) për të synuar mbi të gjitha grupmoshat e reja. Në fakt, një sondazh nga ACT (Aleanca Kundër Duhanit) konfirmoi se afërsisht 13% e adoleshentëve midis moshës 13 dhe 16 vjeç kanë provuar të paktën një herë cigare elektronike të disponueshme.

Çështja e shëndetit publik shoqërohet me atë të mjedisit. Një studim britanik i cituar nga Guardian zbuloi se më shumë se një milion pajisje hidhen çdo javë. Problemi është se këto objekte janë prej plastike dhe përmbajnë një mini bateri litium që nuk hiqet brenda, si dhe kripëra nikotine dhe gjurmë të metaleve të rënda, që përfaqësojnë, me pak fjalë, një murtajë të vërtetë mjedisore. Për momentin opinioni publik francez duket se është në krah të ministrit, duke e parë këtë masë si një fitore ndaj industrisë së duhanit.

Edel Strazimiri / SCAN