Nuk ndalen protestat në Beograd, Serbia nën akthin e një lufte civile

Frika për një përplasje civile në kryeqytetin serb Beograd është më e pranishme se kurrë. Protestat vazhdojnë të rriten si shenje reagimi ndaj asaj qe konsiderohet si vjedhje e zgjedhjeve nga partia e Aleksandër Vuçiç. Edhe vete kandidati i Vuçiç ka theksuar se Beogradi po shkon drejt një lufte civile.

Politikanë të ndryshëm po presin ndërhyrjen e ndërkombëtareve për të negociuar mes politikanëve serbë.

“Është e mundur që sërish, pikërisht pas 27 vitesh, të marrim sërish ndërmjetësim ndërkombëtar për rregullsinë e zgjedhjeve dhe rezultatin e zgjedhjeve”, tha për Danas Gjorgje Paviçeviç kandidat për parlament në listën e Serbisë kundër dhunës.

I pyetur se sa e ngjashme është me  kohen  e Sllobodan Millosheviçit dhe vjedhjen e zgjedhjeve të vitin 1996, ai thotë se “vjedhja e zgjedhjeve kësaj radhe ishte aq sistematike dhe transparente sa nuk ka kuptim të kontestohet vetëm kjo apo ajo vendvotim

Është e nevojshme të organizohen zgjedhje të reja në kushte të ndryshme, të ndershme, shton ai.

Një komision i tillë do të kishte kuptim vetëm nëse do të kishte kompetenca të mjaftueshme dhe akses në të gjitha aspektet e procesit zgjedhor. Nuk ka nevojë për ndërmjetës pa një mandat të qartë, të cilët vetëm do t’i sillnin aktorët në të njëjtën tryezë, sepse kjo është një qasje që nuk ka qenë e suksesshme deri më tani, mendon Paviçeviç.

Sipas tij, tani kemi raportet e misionit vëzhgues të OSBE-së, KRRT-së, por edhe mjaft prova se është e tepërt të diskutohet nëse ka ndodhur vjedhja e zgjedhjeve dhe nëse kjo ka ndikuar në rezultate.

“Serbia po hyn qartazi në një krizë politike të thelluar dhe po zhytet drejt një autokracie të zhveshur në të cilën ligjet dhe procedurat shërbejnë si mbulesë për vjedhjet, dhe institucionet bëhen bashkëpunëtorë”, përfundon Gjorgje Paviçeviç.

Zoran Zhivkoviç, një nga pjesëmarrësit në rebelimin kundër vjedhjes së zgjedhjeve në vitin 1996, kur me hetimin e tij ndërhyri edhe bashkësia ndërkombëtare, thotë për Danas se ngjashmëria e parë mes asaj kohe dhe atij aktual është se ky regjim dhe regjimi në të cilin Aleksandër Vuçiç mori pjesë dhe në vitin 1996 dhe 2000, kriminel pa kompromis.

Ai tregon se bëhet fjalë “për ata që vjedhin gjithçka, përfshirë edhe vullnetin e popullit”.

“Sigurisht, ishte e qartë se kishte shumë parregullsi zgjedhore dhe kushdo me të dy sytë dhe trurin mund ta shohë këtë, kështu që nuk jam i befasuar nga reagimi i publikut tonë apo reagimi i BE-së, pra organeve të tyre. dhe institucionet. Pres që ato vërejtje verbale të bëhen diçka serioze, ashtu siç pres që KE të iniciojë një proces përmes organeve të saj që do të çonte në krijimin e kushteve për zgjedhje normale në Serbi”, – thotë i intervistuari i Danas.

Dhe kjo do të nënkuptonte përsëritjen e zgjedhjeve dhe korrigjimin e të gjitha gabimeve që u bënë në këto zgjedhje, thotë ai, dhe atë “në mënyrë që të jetë në dëm të SNS”.

I pyetur nëse kjo do të thotë që BE-ja duhet të thotë se nuk i njeh rezultatet e zgjedhjeve në Serbi, Zoran Zhivkoviç thotë se Unioni ka disa formulime me të cilat mund të dërgojnë mesazh dhe njëra prej tyre mund të jetë pikërisht ajo.