Ministri serb ironizon vendimin e BE për Ukrainën: Ne duhet të kishim marrë statusin kandidat që në 1999. Për aderim të shpejtë u dashka të bësh luftë me Rusinë, jo NATO-n

Ministri i Brendshëm i Rusisë, Aleksandër Vulin u shpreh se nëse kushti për të pasur një proces integrimi të përshpejtuar, është të shkohet në luftë me dikë, atëherë integrimi europian nuk ia vlen. Në një deklaratë me shkrim, Vulin deklaroi se Bashkimi Evropian duhet të mos pretendojë se ka të njëjtat rregulla për të gjithë…

Ministri i Brendshëm i Rusisë, Aleksandër Vulin u shpreh se nëse kushti për të pasur një proces integrimi të përshpejtuar, është të shkohet në luftë me dikë, atëherë integrimi europian nuk ia vlen.

Në një deklaratë me shkrim, Vulin deklaroi se Bashkimi Evropian duhet të mos pretendojë se ka të njëjtat rregulla për të gjithë ata që duan të anëtarësohen në atë organizatë, duke qenë se Ukraina u bë kandidate për anëtarësim pavarësisht se nuk i përmbush standardet, të cilat janë zbatuar me kaq kujdes për vendet ballkanike.

Ai ka ironizuar duke shtuar se nëse kushti do të ishte hyrja në luftë, atëherë vendi i tij duhet të kishte nisur procesin që në vitin 1999, por ka shtuar se ky rregull zbatohet vetëm kur një vend është në luftë me Rusinë, jo kur bombardohet nga NATO.

“Deri dje, Bashkimi Evropian nuk ishte aleancë ushtarake, as gjendja e luftës nuk ishte kusht për fillimin e negociatave, por tani e shohim se është vendimtare, dhe nëse kushti që Serbia të përparojë më shpejt drejt Unionit do të ishte të shkojë në luftë me dikë, atëherë faleminderit, nuk ia vlen

Sa i përket Ukrainës, ajo kapërceu disa dekada presionesh, shantazhesh dhe burokracish dhe nuk i është dashur të luftojë me luftën kundër korrupsionit, duke përmbushur kriteret në fushën e drejtësisë apo reformat ekonomike dhe nuk ka nevojë të flitet për bashkëpunim me gjykatat që përcaktojnë luftën ndaj krimit”, tha Vulin.

Ai vuri në dukje se pjesëmarrja e Ukrainës në luftë ishte e mjaftueshme për të nisur negociatat, duke shtuar se ai as që mund të imagjinonte se cili do të ishte kushti për përfundimin e procedurës së pranimit dhe se shpresonte që

Moldavia nuk do të duhej të premtonte se do të shkonte në luftë për të marrë statusin kandidat.

“Nëse kriteri vendimtar për anëtarësim apo fillimin e procesit të anëtarësimit është që vendi të jetë kandidat në luftë, atëherë Serbia mund të kishte nisur negociatat në vitin 1999, por duket se rregulla të tilla nuk vlejnë për ato të bombarduara nga NATO, por për Aderimi i shpejtë në Bashkimin Evropian duhet të përplaset me Rusinë”, tha Vulin.

Ai shtoi se i uron fat Ukrainës dhe se Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria nuk duhet të hyjnë në luftë me askënd për të nisur negociatat për anëtarësim në Bashkimin Evropian.