Kanadaja sanksione të rënda për 58 individë dhe subjekte ruse, përfshihen tre ministra/ Trudeau: Kufizojnë aftësinë e Putin për të vazhduar financimin e këtij pushtimi

Kryeministri kanadez Justin Trudeau dënoi pushtimin rus të Ukrainës gjatë një konference të enjten pasdite dhe njoftoi një grup të ri sanksionesh. “Kanadaja është e qartë në dënimin tonë të sulmit të paprovokuar dhe të pajustifikuar të Rusisë ndaj shtetit sovran dhe demokratik të Ukrainës”, tha ai. “Mospërfillja e pacipë e Presidentit Putin për ligjin…

Kryeministri kanadez Justin Trudeau dënoi pushtimin rus të Ukrainës gjatë një konference të enjten pasdite dhe njoftoi një grup të ri sanksionesh.

“Kanadaja është e qartë në dënimin tonë të sulmit të paprovokuar dhe të pajustifikuar të Rusisë ndaj shtetit sovran dhe demokratik të Ukrainës”, tha ai. “Mospërfillja e pacipë e Presidentit Putin për ligjin ndërkombëtar, demokracinë dhe jetën njerëzore është një kërcënim masiv për sigurinë dhe paqen në mbarë botën.”

Trudeau tha se Kanadaja po vendos “sanksione të rënda” që synojnë 58 individë dhe subjekte, duke përfshirë anëtarë të elitës ruse dhe anëtarët e familjeve të tyre.
“Ne gjithashtu do të sanksionojmë anëtarët e këshillit rus të sigurisë, duke përfshirë ministrin e mbrojtjes, ministrin e financave dhe ministrin e drejtësisë”, tha Trudeau. “Përveç kësaj, në fuqi menjëherë, ne po i ndërpresim të gjitha lejet e eksportit për Rusinë dhe po anulojmë lejet ekzistuese. Këto sanksione janë të gjera. Do të imponojnë kosto të rënda për elitat bashkëpunëtore ruse dhe do të kufizojnë aftësinë e Presidentit Putin për të vazhduar financimin e këtij pushtimi të pajustifikuar.”

Në fjalimin e tij, Trudeau i quajti gjithashtu veprimet e Putinit “kërcënimi më i madh për stabilitetin evropian që nga Lufta e Dytë Botërore” dhe tha se ai ka qenë në kontakt me presidentin e Ukrainës, Volodymyr Zelensky.

“I thashë se ne po shpallim veprim të fortë sot dhe vazhdojmë të qëndrojmë me të dhe me popullin ukrainas”, tha Trudeau.
Më herët, mëngjesin e së enjtes, Trudeau u takua me partnerët e G7 të Kanadasë për të koordinuar një përgjigje ndaj pushtimit. Ai tha se qeveria kanadeze po punon gjithashtu ngushtë me NATO-n dhe aleatët e tjerë.
“Së bashku, ne e kemi bërë të qartë se dhuna, agresioni dhe shkelja e ligjit ndërkombëtar nga Rusia nuk do të mbeten pa u ndëshkuar”, tha Trudeau. “Ne qëndrojmë të bashkuar dhe të palëkundur në mbështetjen tonë për sovranitetin e Ukrainës dhe qëndrojmë në solidaritet me të drejtën e popullit ukrainas për të vendosur vetë të ardhmen e tyre në një shtet të lirë dhe demokratik.”

Trudeau i bëri thirrje Putinit që të ndalojë të gjitha “veprimet armiqësore” kundër Ukrainës dhe të tërheqë të gjitha forcat ushtarake dhe përfaqësuese nga vendi.
“Dhe ndërsa sytë e botës janë te liderët, ne kurrë nuk mund të harrojmë koston njerëzore të konfliktit,” tha ai. “Njerëzit e pafajshëm, përfshirë fëmijët, tani po përballen me dhunë dhe kaos. Në këto orë të errëta, mesazhi i Kanadasë për Ukrainën është ky: Ju nuk jeni vetëm. Ne jemi me ju.”