Historia e dhimbshme e 6-vjeçarit ukrainas me prindër të vrarë

Kur forcat ruse pushtuan vendin e tyre në fund të shkurtit, Vladimir Bespalov dhe Maria Bespalaya kishin frikë se ëndrra e gjatë për të krijuar një familje përmes birësimit kishte përfunduar. “Më kujtohet shumë qartë atë mëngjes të 24 shkurtit”, tha Vladimir Bespalov, një punonjës hekurudhor 27-vjeçar, për ditën e parë të luftës. “Menduam se ishim…

Kur forcat ruse pushtuan vendin e tyre në fund të shkurtit, Vladimir Bespalov dhe Maria Bespalaya kishin frikë se ëndrra e gjatë për të krijuar një familje përmes birësimit kishte përfunduar.

“Më kujtohet shumë qartë atë mëngjes të 24 shkurtit”, tha Vladimir Bespalov, një punonjës hekurudhor 27-vjeçar, për ditën e parë të luftës. “Menduam se ishim shumë vonë. Ne e kuptuam se ishim tashmë në një gjendje lufte dhe menduam se nuk mund të adoptonim më”, shkruan CNN.

Situata e shtyu çiftin të shpejtonte.

“Ne prisnim të fitonim më shumë para, të kishim një makinë më të mirë, të blinim një shtëpi dhe të ndërtonim diçka për t’u dhënë fëmijëve tanë fillimisht. Por kur filloi lufta, ne menduam pse të mos birësojmë një fëmijë tani dhe t’i realizojmë këto gjëra së bashku si familje”, tha ai.

Atë ditë, çifti i martuar, i cili jetonte në Ukrainën lindore, postoi një apel në rrjetet sociale.

“Ne duam të birësojmë çdo djalë apo vajzë, çdo të porsalindur apo fëmijë”, thuhej në të.

Javë më vonë ai mesazh do të arrinte një vullnetar që ndihmonte ata që po largoheshin nga Mariupoli, një qytet jugor që u bë emblematike e fushatës së pamëshirshme të presidentit rus Vladimir Putin për të marrë tokën ukrainase, pa marrë parasysh koston.

Banorët u detyruan të jetojnë nën tokë për javë të tëra, ndërsa trupat ruse goditën qytetin me artileri.

Mes të mbijetuarve ishte edhe 6-vjeçari Ilya Kostushevich, jetim dhe i vetëm. Të dy prindërit e tij u vranë në javën e parë të luftës.

Nëna e tij u godit nga artileria ruse pasi u largua nga shtëpia për të gjetur ushqim për familjen e saj, Bespalov dhe Bespalaya më vonë do të mësonin nga policia.

Duke mos ditur asgjë për fatin e gruas së tij, babai i Ilyas shkoi ta kërkonte atë të nesërmen, por u vra nga granatimet nga ushtria e Moskës gjithashtu, tha policia.

Ilya i vogël ka treguar se si e lanë në shtëpinë e një fqinji, ku u strehua në një bodrum të ftohtë dhe të errët me të panjohur për javë të tëra.

Ai ishte aq i uritur sa filloi të hante lodrat e tij, tha Bespalaya.

Bespalov dhe Bespalaya janë tani kujdestarët ligjorë të Ilyas. Ata janë një familje e vogël prej më shumë se gjashtë muajsh dhe planifikojnë ta adoptojnë zyrtarisht sa më shpejt të jetë e mundur. Të gjitha proceset e birësimit janë pezulluar aktualisht në Ukrainë për shkak të ligjit ushtarak.