Dhjetë mënyra se si të ndaloni gërhitjen

Edhe pse mund të mos jeni në dijeni se po gërhisni, ajo mund të prishë natën e personit që fle pranë jush. Për t’ju ndihmuar të flini më qetë, më poshtë keni një listë me 10 gjëra që mund të bëni për t’ju ndihmuar të pengoni gërhitjen. Humbni peshë. Nëse keni shtuar peshë, veçanërisht rreth…

Edhe pse mund të mos jeni në dijeni se po gërhisni, ajo mund të prishë natën e personit që fle pranë jush. Për t’ju ndihmuar të flini më qetë, më poshtë keni një listë me 10 gjëra që mund të bëni për t’ju ndihmuar të pengoni gërhitjen.

Humbni peshë.
Nëse keni shtuar peshë, veçanërisht rreth qafës, kjo mund të jetë arsyeja pse po gërhitni. Nëse është kështu, humbja e peshës mund të zgjidhë problemin tuaj të gërhitjes. Sidoqoftë, mbani në mend se njerëzit e dobët gjithashtu mund të gërhijnë.

Flini në anën tuaj.
Provoni të flini në anën tuaj. Kjo do të parandalojë që gjuha juaj të prekë murin e pasmë të fytit tuaj.

Nëse flini në shpinë, koka duhet të jetë në një pozicion të lartë
Në rast se nuk mund të flini në krah dhe duhet të flini në shpinë, ngrini kokën e shtratit disa centimetra, nëse është e mundur. Të kesh një jastëk shtesë gjithashtu mund të funksionojë mirë.

Hiqni dorë nga zakonet e këqija.
Pirja e duhanit dhe alkoolit janë shumë të dëmshme në të gjitha aspektet, përfshirë edhe gërhitjen. Pirja e duhanit dhe alkoolit mund të relaksojnë muskujt tuaj, gjë që çon në gërhitje. Gjithashtu mund të vështirësojë procesin e frymëmarrjes.

Flini mjaftueshëm gjumë.
Përpiquni të bëni një gjumë sa më të rehatshëm dhe parandaloni pagjumësinë. Kur flini më pak orë sesa duhet, muskut tuaj bëhen të parregullt dhe ju do të gërhitni më shumë.

Praktikoni ushtrimet e të kënduarit.
Ushtrimet vokale mund të bëjnë mrekulli për gjumin tuaj. Praktikoni të kënduarit për 20 minuta çdo ditë në mënyrë që të shtrëngoni muskujt e fytit, gjë që mund të ndihmojë në parandalimin e gërhitjes.

Hapni pasazhet e hundës.
Ju mund të hapni pasazhet e hundës duke shpëlarë sinuset para gjumit. Shiritat e hundës janë gjithashtu një zgjidhje e shkëlqyer.

Ndërroni më shpesh jastëkët.
Marimangat e pluhurit mund të grumbullohen në jastëk tuaj dhe të shkaktojnë reaksione alergjike, duke çuar në gërhitje. Zëvendësoni jastëkun tuaj të paktën çdo 6 muaj.

Qëndroni të hidratuar.
Pini shumë lëngje në mënyrë që gjërat brenda hundës të mbeten më pak të ngjitura dhe të mbytura. Pini rreth 11 deri në 16 gota ujë në ditë.

Bëni mjaftueshëm ushtrime.
Ushtrimi i trupit tuaj në fakt mund t’ju ndihmojë të hiqni qafe problemin tuaj të gërhitjes pasi mund të tonifikojë të gjithë muskujt tuaj, duke parandaluar që çdo gjë të lirohet.

Bonus: Humbja e yndyrës së gjuhës mund të ndihmojë në përmirësimin e apnesë së gjumit.

Një studim i udhëhequr nga shefi i Mjekësisë së Gjumit, Richard J. Schwab, MD, krahasoi pacientët obezë, me dhe pa apnea të gjumit, dhe zbuloi se pacientët me apnea të gjumit kishin gjuhë më të mëdha dhe një përqindje më të lartë të yndyrës së gjuhës në krahasim me pjesëmarrësit të cilët nuk vuajnë nga kjo gjendje.

Autorët e studimit besojnë se dhjami i gjuhës mund të bëhet një objektiv i ri terapeutik për përmirësimin e apneas së gjumit. Ata sugjerojnë që studimet e ardhshme mund të eksplorojnë nëse disa dieta dhe terapi mund të ndihmojnë në uljen e yndyrës së gjuhës.