BE-ja e konsideron energjinë bërthamore si “investim të gjelbër”

Bashkimi Evropian ka klasifikuar projektet e reja të energjisë bërthamore dhe gazit natyror si investime të qëndrueshme, transmeton Anadolu Agency (AA). Komisioni Evropian ka shpallur propozimin legjislativ që përfshin rregulla të reja për klasifikimin e investimeve energjetike në vendet anëtare. Sipas kësaj, projektet e gazit dhe ato bërthamore që kontribuojnë në arritjen e objektivave klimatike…

Bashkimi Evropian ka klasifikuar projektet e reja të energjisë bërthamore dhe gazit natyror si investime të qëndrueshme, transmeton Anadolu Agency (AA).

Komisioni Evropian ka shpallur propozimin legjislativ që përfshin rregulla të reja për klasifikimin e investimeve energjetike në vendet anëtare.

Sipas kësaj, projektet e gazit dhe ato bërthamore që kontribuojnë në arritjen e objektivave klimatike të Evropës dhe përmbushin kushte të ndryshme do të përfshihen në listën e investimeve të qëndrueshme.

Investimet në termocentralet bërthamore, të cilat janë të licencuara deri në vitin 2045, përdorin teknologji të avancuara, nuk dëmtojnë mjedisin dhe mund të largojnë mbetjet e tyre në mënyrë të sigurt, do të përkufizohen si aktivitet ekonomik i gjelbër dhe i qëndrueshëm.

Investimet e gazit natyror që morën leje ndërtimi para fundit të vitit 2030, kontribuan në kalimin nga qymyri në energjinë e rinovueshme dhe emetuan më pak se 270 gram karbon për kilovat/orë, u përfshinë gjithashtu në klasifikimin në fjalë.

Klasifikimi i BE-së synon të kanalizojë investimet e sektorit privat në aktivitete të nevojshme për të arritur qëllimet klimatike.

Disa vende, ambientalistë dhe organizata të ndryshme joqeveritare e shohin si kontradiktore përkufizimin e gazit bërthamor dhe natyror si të qëndrueshëm dhe të gjelbër me objektivat klimatike të BE-së.

Rreth 10 vende, të udhëhequra nga Franca, Polonia dhe Hungaria, kërkuan që energjia bërthamore të përfshihet në kuadër të klasifikimit të investimeve të gjelbra, duke deklaruar se ajo është një burim efektiv, i sigurt dhe konkurrues në luftën kundër ndryshimeve klimatike.

Një grup vendesh të udhëhequra nga Gjermania dëshironin që gazi natyror të konsiderohej i qëndrueshëm në rregullat e klasifikimit të investimeve të BE-së për një kohë.

Vende të tilla si Gjermania, Austria, Luksemburgu, Danimarka, Portugalia dhe Spanja kanë reaguar ashpër ndaj projekteve të reja të BE-së për energjinë bërthamore.

Austria dhe Luksemburgu njoftuan se do të nisin procedura ligjore kundër rregullores në Gjykatën Evropiane të Drejtësisë.

Holanda dhe Danimarka kundërshtojnë miratimin e gazit natyror si të qëndrueshëm.

Për të refuzuar legjislacionin në fjalë, 20 vende anëtare që përfaqësojnë të paktën 65 për qind të popullsisë së Unionit në Këshillin e BE-së duhet ta kundërshtojnë atë ose shumica e eurodeputetëve nuk duhet ta miratojnë atë.