BE arrin konsensusin për ndalimin e naftës ruse

Udhëheqësit e Bashkimit Evropian kanë rënë dakord për një plan për të bllokuar më shumë se dy të tretat e importeve të naftës ruse, raporton BBC.

Ndalimi do të prekë vetëm naftën që arrin nga deti, por jo naftën e tubacionit, pas kundërshtimit nga Hungaria.

Shefi i Këshillit Evropian Charles Michel tha se marrëveshja ndërpreu një burim të madh financimi për makinën ruse të luftës.

Ajo është pjesë e paketës së gjashtë të sanksioneve të miratuara në një samit në Bruksel, për të cilën të 27 vendet anëtare duhet të bien dakord.

Rusia aktualisht furnizon 27% të naftës së importuar të BE-së dhe 40% të gazit të saj. BE-ja i paguan Rusisë rreth 400 miliardë euro në vit në këmbim.

Deri më tani, nuk janë vendosur sanksione për eksportet e gazit rus në BE, megjithëse planet për të hapur një tubacion të ri gazi nga Rusia në Gjermani janë ngrirë.