Bashkimin Sovjetik ‘ëndrra’ e Putin, Moska anulon dekretin e pavarësisë së Moldavisë

Presidenti rus, Vladimir Putin, nisi të zbuloj plane për të aneksuar territore të vendeve të tjera përveç Ukrainës. Putin tha se Rusia po lufton për tokat e saj “historike” në Ukrainë. Këto deklarata ai i bëri gjatë një tubimi patriotik të organizuar në Moskë, në mbështetje të ofensivës në Ukrainë. Ekspertët mendojnë se synimi i…

Presidenti rus, Vladimir Putin, nisi të zbuloj plane për të aneksuar territore të vendeve të tjera përveç Ukrainës.

Putin tha se Rusia po lufton për tokat e saj “historike” në Ukrainë.

Këto deklarata ai i bëri gjatë një tubimi patriotik të organizuar në Moskë, në mbështetje të ofensivës në Ukrainë. Ekspertët mendojnë se synimi i radhës është Moldavia dhe Bjellorusia0

Presidenti Rus  ka anuluar dekretin e vitit 2012, që mbështet pjesërisht sovranitetin e Moldavisë.

Behet fjalë për rajonin e Transnistrisë– një rajon separatist gjendet në kufi me Ukrainën dhe ku Rusia ka trupat e saj.

Urdhri për anulimin e këtij dokumenti të vitit 2012 u publikua në ueb-faqen e Kremlinit dhe në të thuhej se vendimi u mor për të “siguruar interesat kombëtare të Rusisë në lidhje me ndryshimet e thella që po ndodhin në marrëdhëniet ndërkombëtare”.

Kremlini ka thënë se raportet e Rusisë me Moldavinë – shtet, që javën e kaluar zgjodhi një qeveri të re pro-perëndimore që u zotua se do t’i bashkohet BE-së – janë shumë të tensionuara. Moska akuzoi Moldavinë se po ndjek një agjendë anti-ruse.

Në dekretin e vitit 2012 thuhej se Rusia do të kërkonte mënyra për të zgjidhur çështjen e rajonit separatist “bazuar në respektimin e sovranitetit, integritetit territorial dhe statusit neutral të Republikës së Moldavisë në përcaktimin e statusit të posaçëm të Transniestërit”.

Po keshtu Rusia planifikon ta aneksojë Bjellorusinë deri më 2030, sipas një dokumenti që rrodhi nga zyra e presidentit rus, Vladimir Putin, dhe i cili është siguruar nga gazetarët e disa mediave në botë.

Sipas dokumentit, synimi përfundimtar është bashkimi i Rusisë me Bjellorusinë, jo më vonë se viti 2030.

Në kuadër të planit përfshihet forcimi i sentimentit pro-rus, zgjerimi i prezencës ushtarake ruse atje dhe lehtësimi i procedurave për pajisje me pasaporta ruse.

Qëllimi përfundimtar, sipas raportimeve të mediave, është që të krijohet një “shtet i përbashkët” nën udhëheqësinë ruse.