Arkeologjia e Egjiptit/ Gërmimet zbulojnë një statujë të qeshur që mund të përfaqësojë perandorin Klaudin

Arkeologët kanë zbuluar një statujë të ngjashme me sfinksin dhe mbetjet e një faltoreje në një tempull të lashtë në Egjiptin jugor, thotë ministria e antikiteteve. Artefaktet u gjetën pranë tempullit Hathor, një nga vendet e lashta më të ruajtura në Egjipt. Ato u gjetën brenda një varri me dy nivele në tempullin e Dendera…

Arkeologët kanë zbuluar një statujë të ngjashme me sfinksin dhe mbetjet e një faltoreje në një tempull të lashtë në Egjiptin jugor, thotë ministria e antikiteteve.

Artefaktet u gjetën pranë tempullit Hathor, një nga vendet e lashta më të ruajtura në Egjipt. Ato u gjetën brenda një varri me dy nivele në tempullin e Dendera në provincën Qena, 450 km në jug të kryeqytetit të Kajros.

Një punonjës arkeologjik duke zbuluar një statujë të Sfinksit gjatë në Egjipt

Sfinksi gëlqeror me fytyrën e tij të buzëqeshur dhe dy gropëza mendohet se përfaqëson perandorin romak Klaudi. Perandori Claudius sundoi midis viteve 41 dhe 54 pas Krishtit dhe zgjeroi sundimin romak në Afrikën e Veriut.

Është shumë më i vogël se Sfinksi i famshëm në Piramidat e Gizës, i cili është 20 metra i lartë.

Arkeologët do të studiojnë shenjat në pllakën e gurit, të cilat mund të zbulojnë më shumë informacion mbi identitetin e statujës, tha ministria.

Krahas sfinksit “të gdhendur bukur dhe me saktësi”, arkeologët gjetën gjithashtu një pllakë guri të epokës romake me mbishkrime demotike dhe hieroglife. Faltorja gëlqerore përfshin një platformë me dy shtresa dhe një pellg me tulla balte të epokës bizantine.

Disa ekspertë i shohin këto zbulime nga qeveria egjiptiane si një mënyrë për të tërhequr më shumë turistë, për të ringjallur industrinë e saj të turizmit mes një krize të rëndë ekonomike në Egjipt.