10 vite konflikt në Siri dhe 350 mijë vdekje të dokumentuara

Në dhjetë vite konflikt më shumë se 350 mijë njerëz janë vrarë në Siri, zbulon një hulumtim i OKB -së. Por shifra, e cila flet për periudhën midis marsit 2011 dhe marsit 2021, është një nënvlerësim i numrit aktual të njerëzve të vrarë dhe përfshin vetëm vdekjet e njerëzve të identifikuar me emër, datë dhe…

Në dhjetë vite konflikt më shumë se 350 mijë njerëz janë vrarë në Siri, zbulon një hulumtim i OKB -së. Por shifra, e cila flet për periudhën midis marsit 2011 dhe marsit 2021, është një nënvlerësim i numrit aktual të njerëzve të vrarë dhe përfshin vetëm vdekjet e njerëzve të identifikuar me emër, datë dhe vendin e vdekjes.

Shifra prej 350,209 të vrarë “bazohet në punë rigoroze, por nuk është dhe nuk duhet parë si një numër i plotë i vrasjeve në konfliktin në Siri gjatë kësaj periudhe. Tregon vetëm një numër minimal të verifikueshëm”, tha komisionerja e Lartë e Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut Michelle Bachelet sot në Gjenevë.

Referuar këtyre të dhënave, Bachelet thekson numri i viktimave është më i madh. Sipas saj ka shumë vdekje të padokumentuara dhe që nuk mund të zbulohen.

“Të dhënat që lidhen me njerëzit e vrarë, por me vetëm informacion të pjesshëm dhe për këtë arsye të përjashtuar nga lista, tregojnë ekzistencën e një numri më të madh. Tragjikisht, ka edhe shumë viktima të tjera që nuk kanë lënë dëshmitarë ose dokumente për vdekjen e tyre dhe historitë e të cilëve ne kemi ende nuk kam qenë në gjendje të zbuloj”, theksoi Bachelet.

Midis 350,209 njerëzve të vrarë, më shumë se një në 13 ishte grua, në total 26,727 gra. Për më tepër, gati një në 13 ishte fëmijë. Zbulimi i OKB-së tregon se gjithsej janë 27.126 fëmijë të vrarë.

Numri më i madh i vrasjeve të dokumentuara u regjistrua në Alepo, me 51,731 viktima, specifikoi Komisionerja e Lartë në përditësimin e sajmbi vdekjet e lidhura me konfliktin në Siri nga 2011 deri në 2021 të paraqitura në Këshillin e OKB -së për të Drejtat e Njeriut.