Zyra e OKB-së për të Drejtat e Njeriut: Vdekjet e civilëve në Gaza, krime lufte

Operacioni izraelit për të siguruar lirimin e katër pengjeve nga grupet e armatosura palestineze të shtunën u zhvillua në zona me popullsi të dendur, duke rezultuar në të paktën 274 palestinezë të vrarë, sipas zyrtarëve të Gazës.

Krimet e luftës nga forcat izraelite dhe grupet e armatosura palestineze mund të kenë ndodhur në lidhje me një sulm vdekjeprurës nga forcat izraelite që liruan katër pengje gjatë fundjavës dhe vranë qindra palestinezë, tha Zyra e OKB-së për të Drejtat e Njeriut.

Zëdhënësi i zyrës Jeremy Laurence shprehu shqetësime për shkeljet e mundshme të rregullave të proporcionalitetit, dallimit dhe masës paraprake nga forcat izraelite në bastisjen e së shtunës në kampin urban të refugjatëve Nuseirat.

Zyrtarët palestinezë shëndetësorë thonë se të paktën 274 palestinezë, duke përfshirë dhjetëra gra dhe fëmijë, u vranë në operacion.

Laurence tha se grupet e armatosura palestineze që po mbajnë pengje në zona me popullsi të dendur po vënë jetën e civilëve aty pranë dhe pengjeve në “rreziqe të shtuara” nga armiqësitë.

“Të gjitha këto veprime nga të dyja palët mund të përbëjnë krime lufte,” tha ai në një konferencë të rregullt të OKB-së në Gjenevë të hënën.