“Trashëgimia amerikane e islamofobisë u eksportua dhe globalizua pas sulmeve të 11 Shtatorit”

Sot shënohen 22 vjet nga sulmet terroriste të 11 Shtatorit, të konsideruara si dita më e errët në historinë e SHBA-së, të cilat morën afro 3.000 jetë në New York, Washington dhe Pennsylvania.

Ishte një ditë që ndryshoi botën në çdo kuptim të fjalës.

Për muslimanët, vetë ndër viktimat e sulmeve, ishte fillimi i një epoke të errët, kur ata u demonizuan për fenë dhe identitetin e tyre.

Pas 11 Shtatorit, miliona muslimanë që jetonin në SHBA u bënë gjithnjë e më shumë objektiva të sulmeve islamofobike dhe, sipas ekspertëve, ato paragjykime janë “ende të gjalla dhe aktive” 22 vjet më vonë.

“Islamofobia do të mbetet qendrore në politikën amerikane për të ardhmen e parashikueshme, sepse muslimanët janë një kurban i lehtë në imagjinatën e amerikanëve, ende sot”, thotë për Anadolu Khaled Ali Beydoun, profesor i drejtësisë në Shkollën Shtetërore të Drejtësisë Wayne në shtetin Michiganit.

“Kur mendojnë për terrorizmin, gjëja e parë për të cilën mendojnë janë muslimanët”, thotë ai.

Ai tha se është “me të vërtetë e rëndësishme” të mendohet për islamofobinë “përtej kufijve amerikanë”.

Shtetet e Bashkuara “kanë eksportuar islamofobinë globalisht”, duke u dhënë qeverive të tjera si Kina, Mianmari dhe India hapësirën për të goditur muslimanët, tha Beydoun.

“Ne shohim trashëgiminë amerikane të islamofobisë menjëherë pas sulmeve terroriste të 11 Shtatorit duke u globalizuar dhe eksportuar në vendet e afërta dhe të largëta”, shprehet ai.

“Dhe kjo duhet të identifikohet dhe të emërtohet si një nga trashëgimitë e momentit të 11 Shtatorit”, shtoi ai.

Beydoun, megjithatë, vuri në dukje se islamofobia në SHBA “nuk është aq intensive sa ishte në vitet e mëparshme”, duke thënë se kjo është “kryesisht për shkak se në detyrë nuk ishte (ish-presidenti i SHBA-së, Donald) Trump”.

Nihad Awad, drejtor ekzekutiv dhe bashkëthemelues i Këshillit për Marrëdhëniet Amerikano-Islame (CAIR), grupi më i madh i të drejtave civile muslimane në SHBA, tha se islamofobia u shfaq në një “mënyrë të shëmtuar dhe të dhunshme” menjëherë pas sulmeve terroriste.

“Sulmet e 11 Shtatorit ishin kundër të gjithë amerikanëve, përfshirë muslimanët, por edhe reagimi kundër muslimanëve amerikanë ishte i dhimbshëm për muslimanët, të cilët fajësohen për sulmet dhe asocohen me terroristët që kryen krimet”, tha ai.

Një identitet i demonizuar

Shumë muslimanë u përballën me kërcënime me vdekje, sulme fizike dhe ngacmime pas 11 Shtatorit, ndërsa disa xhami u vandalizuan, sipas dëshmisë në Kongres në vitin 2011 nga grupi i avokatisë ligjore “Southern Poverty Law Center”.

Sipas FBI-së, krimet e urrejtjes kundër muslimanëve u ngritën në qiell menjëherë pas, duke u rritur me 1.617 për qind nga viti 2000 deri në vitin 2001, duke shënuar disa nga shifrat më të larta të krimeve islamofobike të urrejtjes që janë parë ndonjëherë në Amerikë.

Awad tha se CAIR dhe organizata të tjera muslimane ishin gjithashtu në shënjestër, ndërsa ai ndër të tjera u vendos në “listën e vëzhgimit”.

“Më merrnin në pyetje në aeroporte dhe më çonin në kontroll dytësor kur kthehesha nga udhëtimet jashtë shtetit. M’u desh shumë kohë për ta hequr veten nga lista”, tha ai.

“Së dyti, unë dhe disa anëtarë të tjerë të shquar të komunitetit musliman ishim të survejuar nga qeveria amerikane”, shton Awad.

Awad tha se komuniteti musliman i SHBA-së është “shumë më i madh” sot, me CAIR që ka më shumë se 60 avokatë me kohë të plotë për të ndjekur veprime ligjore mbi padrejtësitë ndaj muslimanëve.

“Por kjo nuk do të thotë se islamofobia është zhdukur sepse ne jemi më të fortë. Islamofobia është ende e gjallë dhe aktive”, tha ai.

Kur ndodhën sulmet terroriste të 11 Shtatorit, Beydoun ishte student kolegji që jetonte në California.

“Në një mëngjes, Islami si fe, identiteti musliman, identiteti arab – të gjitha këto gjëra që ishin shumë integrale për atë që isha – po demonizoheshin”, tha ai.

“Mbaj mend në javën e parë, kujtime shumë të gjalla të nënës sime që u sulmua sepse mbante hixhab. Motra ime përballej me diskriminim sepse mbante hixhabin”, tregon ai.

Thirrje për të luftuar kundër urrejtjes

Muslimanët amerikanë tërheqin gjithashtu vëmendjen ndaj ndryshimit të rëndësishëm në tonin ndaj muslimanëve nën administratat Trump dhe Biden.

Presidenti Joe Biden rifilloi traditën e gjatë në maj duke organizuar një festë me rastin e Bajramit në Shtëpinë e Bardhë, e cila ishte ndërprerë nga Trump.

Menjëherë pas kësaj, Shtëpia e Bardhë mbajti një seancë mbi islamofobinë, ku zyrtarë të nivelit të lartë të administratës u takuan me liderë nga komuniteti musliman.

“Edhe pse administrata e Biden, në disa aspekte, është bashkëpunëtore në përjetësimin e islamofobisë, fakti që ajo po e emërton islamofobinë si problem është hap pozitiv”, thotë Beydoun.

“Në të njëjtën mënyrë, për të qenë i sinqertë me ju, përfshirja e Trumpit në një sërë veprimesh eksplicite islamofobike në skemën e madhe të gjërave në mënyrë kolaterale ishte pozitive, sepse u përcolli shumë qartë amerikanëve se islamofobia ishte diçka që ishte e vërtetë”, shton ai.

Ndërkaq, Awad vuri në dukje nevojën e përpjekjeve globale për të “zmbrapsur urrejtjen dhe diskriminimin kundër pakicave, përfshirë muslimanët”.

“Ne i bëjmë thirrje administratës amerikane që të krijojë një zyrë me emrin I Dërguari Special për Monitorimin dhe Luftimin e Islamofobisë”, tha ai, duke shtuar se ka të dërguar të ngjashëm në Departamentin e Shtetit për të luftuar antisemitizmin.

Duke vënë në dukje se disa anëtarë demokratë të Kongresit, si Cory Booker, Ilhan Omar dhe Jan Schakowsky, rifutën në Kongres Aktin e Luftimit të Islamofobisë Ndërkombëtare në qershor, Awad tha se nëse administrata Biden është “serioze” në luftën kundër islamofobisë, presidenti “mund të nënshkruajë një urdhër ekzekutiv dhe kjo do të bëhet”.