Shtohet frika për luftë, baza e re detare ruse në Detin e Zi alarmon Gjeorgjinë

Në fillim të nëntorit, 50 deputetë të opozitës gjeorgjiane iu drejtuan NATO-s dhe vendeve anëtare të BE-së duke bërë thirrje për një qëndrim të unifikuar kundër planit të Rusisë për të krijuar një bazë të përhershme detare në rajonin e shkëputur gjeorgjian të Abkhazisë.

Planet e Kremlinit kanë rritur frikën se baza mund të tërheqë Gjeorgjinë në luftën e Rusisë në Ukrainë dhe të dëmtojë planet e Tbilisit për një port në Detin e Zi.

“Ne dënojmë njëzëri dhe me vendosmëri okupimin, militarizimin dhe veprimet e tjera të Rusisë që synojnë aneksimin e rajoneve të pushtuara të Gjeorgjisë, shprehje e re e të cilave është hapja e një baze të përhershme detare ruse në portin Ochamchire”, thuhet në deklaratën e deputetëve.

Javë më parë, udhëheqësi de fakto i Abkhazisë, Aslan Bzhania, kishte konfirmuar se kishte nënshkruar një marrëveshje me Kremlinin për një bazë të përhershme detare në portin e Detit të Zi të Ochamchire .

Abkhazia njihet ndërkombëtarisht si pjesë e Gjeorgjisë , por ajo ka qenë nën kontrollin e forcave ruse dhe separatiste që nga vitet 1990.

Ministria e Jashtme e Gjeorgjisë e ka dënuar planin e Rusisë si “një shkelje të rëndë të sovranitetit dhe integritetit territorial të Gjeorgjisë”, megjithëse autoritetet në Tbilisi e kanë minimizuar rëndësinë e bazës së përhershme detare, duke e përshkruar atë si një kërcënim të afërt.

“Edhe nëse fillojnë ndërtimin e bazës në Ochamchire, do t’u duhen të paktën tre vjet,” tha për BBC Nikoloz Samkharadze, kreu i Komitetit të Marrëdhënieve me Jashtë të Gjeorgjisë.

“Ne jemi të përqendruar në kërcënimet e afërta dhe jo në kërcënimet që mund të vijnë në të ardhmen”, tha ai.

Ai thotë se qeveria është më e përqendruar tek qytetarët gjeorgjianë që vriten ose kidnapohen nga forcat ruse pranë vijës së okupimit që ndan Gjeorgjinë nga territoret e saj të shkëputura të Abkhazisë dhe Osetisë së Jugut.