Sëmundja e shkaktuar nga mushkonjat, humbin jetën 1 mijë njerëz në Bangladesh

Më shumë se 1,000 njerëz kanë vdekur në Bangladesh si pasojë e një sëmundje që po përhapet me shpejtësi.

Që nga janari, 1,017 njerëz kanë vdekur nga sëmundja e shkaktuar nga mushkonjat, duke përfshirë më shumë se 100 fëmijë, me infeksione që janë rritur mbi 208,000, sipas shifrave nga Drejtoria e Përgjithshme e Shërbimeve Shëndetësore të Bangladeshit të publikuara të hënën.

Ndërsa ethet e janë endemike në vendin e Azisë Jugore, me infeksione që zakonisht arrijnë kulmin gjatë sezonit të musonit midis korrikut dhe shtatorit, këtë vit rritja e rasteve filloi shumë më herët – nga fundi i prillit.

Një sezon i zgjatur që pa temperatura më të ngrohta të kombinuara me reshje të parregullta dhe të dendura krijoi kushte ideale të shtimit për mushkonjën Aedes, e cila mbart sëmundjen e dengut, thonë shkencëtarët.

Fluksi i pacientëve ka tensionuar sistemin e kujdesit shëndetësor të vendit dhe spitalet janë përballur me mungesë shtretërish dhe personeli për t’u kujdesur për ta.

Vdekjet nga shpërthimi janë pothuajse katër herë më të larta se vitin e kaluar, kur vdiqën 281 persona.

Vetëm në shtator, sipas autoriteteve shëndetësore të Bangladeshit, kishte më shumë se 79,600 raste të raportuara dhe 396 vdekje.