Roboti i inteligjencës artificiale që po zëvendëson njerëzit si roje sigurie në Zvicër!

Mes mungesës së fuqisë punëtore dhe vëmendjes në rritje ndaj sigurisë, kompanitë e sigurisë në mbarë botën kanë kërkuar të vendosin robotë në detyrën e patrullimit. Në Europë, njerëzit që jetojnë në Zvicër kanë parë një robot autonom me dy rrota që bredh nëpër vend gjatpë gjashtë muajve të fundit. Roja patrullues, i zhvilluar nga…

Mes mungesës së fuqisë punëtore dhe vëmendjes në rritje ndaj sigurisë, kompanitë e sigurisë në mbarë botën kanë kërkuar të vendosin robotë në detyrën e patrullimit. Në Europë, njerëzit që jetojnë në Zvicër kanë parë një robot autonom me dy rrota që bredh nëpër vend gjatpë gjashtë muajve të fundit.

Roja patrullues, i zhvilluar nga një start-up robotik nga ETH Zurich, Ascento, ka vepruar si roje për firmën zvicerane të sigurisë Securitas AG. Ascento thotë se robotët e saj patrullues kanë ofruar një shtresë të shtuar sigurie dhe duke rritur efikasitetin operacional në disa vende testimi, duke përfshirë një depo hekurudhore zvicerane.

Ka “këmbë” të palosshme dhe rrota si “këmbë”. “Koka” e tij strehon kompjuterin, baterinë, sensorët dhe AI të bazuar në renë kompjuterike. “Ai mund të shkojë mbi terrene të sheshta, mund të kalojë pengesa, madje mund të ngjitet një ose dy shkallë dhe kjo është për shkak se ne përdorim rrota dhe këmbë,” tha Alessandro Morra, CEO dhe themelues i Ascento.

Kamera e saj termike zbulon njerëzit dhe automjetet, ndërsa kamera 360° kap imazhe të mjedisit. Roboti mund të komunikojë nëpërmjet një furnizimi të drejtpërdrejtë me një operator rezervë në një qendër kontrolli. Ascento planifikon të zhvillojë më tej robotin për të prodhuar raporte automatike ditore të sigurisë.

Kompania thotë se rojet e saj robotike lejojnë një roje të vetme të sigurisë njerëzore të mbulojë me efikasitet zona të mëdha të jashtme që normalisht do të kërkonin fuqi punëtore të konsiderueshme për të patrulluar personalisht dhe kushtojnë më pak se një roje njerëzore.

Ideja origjinale e Ascentos ishte të zhvillonte një robot që mund të kërcejë lart, por diskutimet me industrinë zbuluan një kërkesë për një robot më të madh dhe më të fortë. “Kur ju kërceni ka ende një probabilitet të caktuar që gjërat të shkojnë keq. Kështu që versioni tjetër u bë më i madh dhe nuk kërceu më dhe me këtë filloi i gjithë kjo përsëritje,” tha Morra.

Ai ka punuar më parë si roje sigurie ndërsa ishte student në ETH Zyrih përpara se të largohej nga kompania. “Ne zgjodhëm të shkojmë në tregun e sigurisë sepse ky është një vend ku është vërtet e vështirë të gjesh njerëz në ditët e sotme. Ata duhet të punojnë me orë të gjata dhe duhet të punojnë në çdo kusht moti. Ne e bëmë këtë punë vetë dhe është vërtet brutale”, tha Morra.

“Ne donim të ndihmonim dhe robotët tanë janë në gjendje t’ua bëjnë jetën këtyre rojeve shumë më të lehtë,” shtoi ai. Robotët do të merren me qira çdo orë për të plotësuar ekipin e rojeve njerëzore të një kompanie sigurie në të ardhmen.

Edel Strazimiri / SCAN