Raporti Antimafias: Mafia shqiptare është ndër më të rrezikshmet në territorin italian

Raporti i Antimafias në Itali ka nxjerr mafian shqiptare, si një nga më të rrezikshmet në Itali. RaiNews shkruan se rastet e kanosjes ndaj administratorëve vendorë, si këshilltarë bashkiakë dhe kryebashkiakë, janë në rritje.  Sipas drejtorit të DIA-s, Michele Carbone, në margjinat e prezantimit të raportit për aktivitetin e kryer në gjysmën e parë të vitit 2023, Italia është kthyer në rrezik për zyrtarët.  

“Kjo është veçanërisht e vërtetë ku korrupsioni nuk ndodh. Janë episode të marrëveshjeve të fshehta në aparatin politiko-administrativ, siç dëshmohet nga seria e gjatë e këshillave bashkiake të shpërbëra për shkak të infiltrimit mafioz,” tha ai.

Më pak dhunë dhe më shumë biznes

Organizatat kriminale, të cilat prej kohësh janë angazhuar për t’iu përshtatur ndryshimeve socio-ekonomike dhe për t’u infiltruar në ekonominë legale, gjithashtu kanë zbatuar aftësitë e marrëdhënieve duke zëvendësuar përdorimin e dhunës, gjithnjë e më tepër të mbetur, por asnjëherë të refuzuar, me strategji të infiltrimit të heshtur dhe me veprime korruptive. Në raport thuhet se sot “mafiozët preferojnë të drejtojnë vëmendjen e tyre drejt zonave biznesore-sipërmarrëse, duke përfituar nga kapitali i madh i grumbulluar nga aktivitetet e paligjshme”.

Fakti më shqetësues: rritja e konfiskimeve të armëve

“Të dhënat më shqetësuese janë rritja e konfiskimeve të armëve. Një fakt që reflektohet në të gjithë Bashkimin Evropian. Ka një rritje të armëve në dispozicion të organizatave mafioze,” saktëson Carbone. 

“Ne duhet të mbajmë roje për të parandaluar që organizatat të ngrenë shiritin e konfliktit me institucionet. Në disa zona, prania e armëve shërben gjithmonë për të na kujtuar se mafiozët ata mos e ndryshoni lëkurën e tyre dhe janë në gjendje t’i përdorin këto armë nëse është e nevojshme”, shtoi ai.

Dia sqaroi gjithashtu se “Kërkesat për fillimin e hetimeve antimafia PNRR ishin 11,890 në nivel kombëtar dhe 8 u përfunduan me një rezultat pozitiv , pra me miratimin e masave të skualifikimit antimafia”.

Numrat

Janë mbi 29 milionë pasuri të sekuestruara dhe gati 130 milionë pasuri të konfiskuara. Në veçanti, vlera e pasurisë së sekuestruar në veprimtarinë parandaluese arrin në 29.130.500 euro dhe në atë represive në 542.343 euro  Me veprimtarinë parandaluese është konfiskuar pasuri në vlerë prej 120.620.101 euro dhe me atë represive në vlerë prej 8.230.000 euro. 

Në detaje, mbi 4 milionë pasuri u sekuestruan nga krimi i organizuar kalabrez, rreth dy milionë nga krimi i organizuar sicilian dhe 2.6 milionë nga krimi i organizuar në Kampania. Sa i përket konfiskimeve, vlera e aseteve të sekuestruara nga krimi sicilian është afër 100 milionë. Në të njëjtën periudhë, Dia ka përfunduar 13 veprimtari hetimore dhe janë marrë 63 masa shtrënguese.

“Aktualisht janë duke u zhvilluar 295 aktivitete të policisë gjyqësore, nga të cilat 77 operacione të emërtuara (13 të iniciuara me iniciativë dhe 64 me delegacion) dhe 218 hetime në lidhje me gjetjet hetimore lidhur me procedurat penale,” shkruhet në raport.

Droga është ende biznesi më fitimprurës

Trafiku i drogës përfaqëson ende biznesin kriminal më fitimprurës, ende shtyllën kurrizore të të gjitha mafieve”, saktësoi Carbone.

“Sipas të dhënave nga një raport i fundit nga Nasdaq shumëkombëshe amerikane, trafiku i drogës është deri tani krimi që kontribuon kryesisht në flukset e paligjshme financiare globale, në pastrimin e parave të pista, ne po flasim për 780 miliardë dollarë nga një globale. Vlera e biznesit kriminal prej 3 mijë miliardë e 100 miliardë dollarësh , mund ta krahasojmë këtë shifër me atë se sa do të jetë borxhi publik italian sipas një vlerësimi për vitin 2025”, shpjegoi General Carbone.

Mafia shqiptare dhe Casamonica në biznes në Romë

Në Romë, mafia shqiptare ka krijuar marrëdhënie me krimin e organizuar romak, në radhë të parë Casamonicas, jo vetëm për trafik droge, por edhe për pastrim parash. Për Mario Conio , kreun e qendrës operacionale Dia në Romë, “shqiptarët, nga pikëpamja e ndikimit kriminal, janë trashëgimtarët e Casamonicas. Ata kanë të njëjtin vulë, në të cilën dhuna është mënyra në të cilën ata shprehen. territorin”. Përsa i përket ‘Ndranghetës’ “ka një rol të rëndësishëm” në kryeqytet.    

Pa Messina Denaro “pasoja të dukshme”

“Është padyshim një referencë midis mafieve tradicionale. Duhet të kemi parasysh se historikisht Roma është e lidhur edhe me Kamorrën, ku roli i Sienezit me kalimin e kohës ka qenë qendror në dinamikën kriminale”, thekson Conio.

Mungesa e Matteo Messina Denaro, i arrestuar në Palermo më 16 janar 2023 dhe i vdekur më 25 shtator në vijim në L’Aquila, në burgun e sigurisë maksimale, do të gjenerojë pasoja në skenën mafioze siciliane dhe me referencë të veçantë në provincën e Trapanit.

Bosi i Castelvetrano-s ishte kreu i provincës së Trapanit, si nga pikëpamja materiale, ashtu edhe nga ajo formale, “dhe për provincën e Palermos dhe për gjithçka tonën ai kryente një funksion karizmatik, në kuptimin që duke qenë i fundit i lirë. Masakra dhe subjekti deri diku edhe i mitologjizuar, roli i të cilit u rrit për shkak të rëndësisë së tij edhe kur të tjerët u kapën, është e qartë se disa vendime në lidhje me ngjarje të rëndësishme të organizatës mafioze kanë marrë pëlqimin ose të paktën mospajtimin e tij.” 

Krimi i mundshëm ‘i njohur’ nga ‘Ndrangheta’

“Krimi i rrethinat e Potenzës, megjithëse i nënshtrohet një ndikimi të hershëm të Campania Camorra-s, me kalimin e kohës ka marrë njohjen penale të Ndrangheta-s, që vepronte në sektorët e narkotikëve, zhvatjes, grabitjes dhe fajdeve”, shpjegon raporti i Dia.    

“Basilicata karakterizohet, nga një territor që paraqet dy makro zona: brendësia e Potenzës, e karakterizuar nga zona urbane më pak të zhvilluara demografikisht dhe ekonomikisht dhe zona bregdetare e Matera, në kufi me Pulian dhe Kalabrinë, me Një profesion i fortë bujqësor dhe turistik. Evolucioni i fenomenit mafioz merr formë të ndryshme midis provincave të Potenzës dhe Matera-s. Bregdeti Jon, klanet kalabreze kanë formuar një bosht kriminal me grupe indigjene. Interesat kriminale mbizotëruese në këtë zonë janë ato të trafikut të drogës, gjithashtu me pjesëmarrjen e sindikatave shqiptare, zhvatjes dhe pastrimit të parave veçanërisht në aktivitetet tregtare të hotelerisë turistike”, specifikohet në raport.

Ndrangheta në Liguria

“Në Liguria krimi mafioz kalabrian është i strukturuar përmes ambienteve të Genovas, Lavagna dhe Ventimiglia, duke njohur “Liguria” si një makrozonë kriminale që i nënshtrohet kontrollit të bandave kalabreze të vendosura atje”.

Kjo është ajo që del nga raporti i gjashtëmujorit të parë të vitit 2023 të Drejtorisë së Hetimit Antimafia të Ligurisë.

“Për më tepër, kohët e fundit ka pasur një shqyrtim gjyqësor të një themelimi të mëtejshëm operacional të rëndësishëm në Bordighera”.   

Lidhur me praninë e grupeve me origjinë të tjera kriminale, vërehet prezenca e projeksioneve individuale jashtërajonale të Camorrës dhe mafies siciliane, edhe pse jo të organizuara në shoqata të strukturuara. Të gjitha provincat e Ligurisë karakterizohen nga prania e “shoqatave të huaja kriminale, shpesh të përbëra nga qytetarë të parregullt jo-BE me origjinë afrikane, amerikano-jugore ose evropiane, që veprojnë kryesisht në sektorin e trafikut dhe tregtisë së drogës. Disa aktivitete të kohëve të fundit kundër drogës , ndër të tjera, ata dhanë dëshmi të sinergjive operacionale mes krimit të organizuar shqiptar me subjekte që i atribuohen ‘Ndranghetës dhe krimit indigjen’. 

Përsa i përket Genovas, një nga aktivitetet më të fundit, që vërteton hipotezat hetimore, është arrestimi i super të arratisurit Pasquale Bonavota. Ai ishte njohur si roli i promotorit, drejtuesit dhe organizatorit të bandës Bonavota, me përgjegjësinë për të marrë vendimet më të rëndësishme në interes të shoqatës edhe jashtë rajonit të origjinës.

Barletta-Andria-Trani, klane historike dhe në zhvillim: tregtim droge, zhvatje dhe rrëmbime të shpejta
Një kontekst kriminal “heterogjen” i karakterizuar nga “bashkëekzistenca e klaneve historike dhe atyre në zhvillim, të animuara nga një ambicie e fortë për pushtet, të cilat janë subjekt i ndikimeve të jashtme të shoqatave të mëdha nga Foggia dhe Bari, të cilat ruajnë interesa të forta në zonë“.

Kështu e përcakton Dia krimin e organizuar në provincën Barletta-Andria-Trani. Një krim që ka arritur të rritet edhe në nivel ekonomik falë sinergjive fitimprurëse me grupe nga provincat e tjera në menaxhimin e aktiviteteve specifike të paligjshme, të cilat lidhen me krime grabitqare, zhvatje, fajde, falsifikime, kontrabandë, shpërndarje të drogës dhe trafikimi, si dhe pastrimi i kapitalit të paligjshëm, vetëpastrimi, ripërdorimi i të ardhurave të paligjshme dhe regjistrimi fiktiv i pasurive.   

Edhe pse në rënie në krahasim me të kaluarën, raporti i Dia shpjegon se “sulmet ndaj sendeve me vlerë dhe grabitjet ndaj transportuesve përfaqësojnë aktivitete shumë fitimprurëse në aspektin ekonomik dhe në aspektin e afirmimit dhe vetëvlerësimit kriminal” së bashku me “rrëmbimet e shpejta kundër sipërmarrësve dhe profesionistëve të pasur” trashëgimi të viteve nëntëdhjetë. 

Nuk mungojnë krimet që prekin “sektorin bujqësor”, të cilat i lejojnë sindikatat kriminale jo vetëm të “ushtrojnë kontrollin e territorit dhe të marrin likuiditet”, por edhe të “lehtësojnë rritjen kriminale të talenteve të rinj”. Krimet e kryera ndaj sektorit primar “sjellin ndërmend një krim që synon kontroll të gjerë të territorit me vendosjen e shërbimeve mbrojtëse, por që nuk përçmon synimin për blerjen e kompanive të sektorit, veçanërisht tërheqëse për qëllime riciklimi, aktivitetet dhe për të ardhurat që rrjedhin nga financimi publik”.

Në gjashtëmujorin e parë të vitit të kaluar nuk mungojnë “zjarrvëniet dhe dëmtimet e bizneseve dhe kompanive si dhe aktet e frikësimit ndaj administratorëve vendas”, ndërkohë që “trafiku i drogës përbën ende burimin kryesor të furnizimit ekonomik, vëllimi i të cilit nuk tregon shenja kontraktimi me kalimin e kohës, ku Andria vazhdon të përfaqësojë një udhëkryq strategjik për klasifikimin e sasive të mëdha të drogës në territorin kombëtar.