Macron vs Le Pen/ Ku takohen dhe ndahen dy kandidatët për President të Francës

Përtej dallimeve të tyre të brendshme, vizionet e Marine Le Pen dhe Emmanuel Macron për botën dhe vendin e Francës në të ndryshojnë gjithashtu ndjeshëm – qoftë në Evropë, NATO apo luftë në Ukrainë. FRANCE 24 hedh një vështrim më të afërt në qëndrimet e politikës së jashtme të finalistëve presidencialë francezë të vitit 2022…

Përtej dallimeve të tyre të brendshme, vizionet e Marine Le Pen dhe Emmanuel Macron për botën dhe vendin e Francës në të ndryshojnë gjithashtu ndjeshëm – qoftë në Evropë, NATO apo luftë në Ukrainë. FRANCE 24 hedh një vështrim më të afërt në qëndrimet e politikës së jashtme të finalistëve presidencialë francezë të vitit 2022 përpara votimit vendimtar më 24 prill.

Mbi Evropën
Macron e ka parë Bashkimin Evropian si një shtyllë qendrore të agjendës së tij diplomatike gjatë pesë viteve të tij në detyrë. Presidenti aktual e sheh bllokun si pjesë të zgjidhjes për Francën për çështjet mjedisore dhe të sigurisë. Duke besuar se veproi si një mburojë për anëtarët e saj gjatë pandemisë Covid-19, Macron e sheh gjithashtu Evropën si një mjet për të rritur fuqinë e Francës. Ai dëshiron të shohë të forcuar pavarësinë energjetike të BE-së dhe aftësitë e saj ushtarake. Për Macron, Evropa paraqet mundësi për kalimin në energji më të pastër përmes Marrëveshjes së Gjelbër Evropiane, që synon ta çojë BE-në drejt neutralitetit të karbonit deri në vitin 2050.

Presidenti aktual dëshiron të përfitojë ngaKthesa aktuale e Francës si president i rradhës i BE-së për të përmirësuar reformën e Zonës Shengen, zonës së lëvizjes së lirë të Evropës. Qëllimi i Macron është të forcojë kufijtë e jashtëm të BE-së dhe të harmonizojë rregullat e shteteve anëtare për azilkërkuesit, refugjatët dhe emigrantët.

Në kontrast me fushatën e saj të vitit 2017, kur Marine Le Pen donte që Franca të dilte nga monedha euro dhe nga Bashkimi Evropian, platforma e kandidates për Rally Kombëtare për vitin 2022 tani mbron për të mbetur anëtare e bllokut për ta “reformuar (atë) nga brenda”. Ajo dëshiron të afirmojë epërsinë e ligjeve kombëtare të anëtarëve ndaj ligjeve evropiane, të cilat kritikuesit e saj i interpretojnë si ende të “Frexit”.

Për të arritur objektivat e saj, Le Pen dëshiron të punojë me aleatët e saj në Hungari dhe Poloni. Ndërkaq, ajo e cilëson “forcën lëvizëse franko-gjermane të BE-së thuajse imagjinare”. Në të vërtetë, Le Pen e ka akuzuar Macronin në detyrë se nuk “mbron interesat e Francës” përballë Gjermanisë.

Kandidatja e ekstremit të djathtë këmbëngul megjithatë se ajo “nuk ushqen armiqësi ndaj kombit gjerman” dhe ka bërë thirrje për “forcim” të marrëdhënieve midis dy vendeve në fushën e arsimit dhe kulturës. Le Pen gjithashtu dëshiron që kontributi i Francës në buxhetin e BE-së të reduktohet me 5 miliardë euro dhe të kufizohet juridiksioni i Komisionit Evropian. Ajo nuk po kërkon më që Franca të largohet nga Zona Shengen, zona e lëvizjes së lirë brenda BE-së, e miratuar nga traktati, por ajo dëshiron që kontrollet kufitare të rivendosen përkohësisht për të detyruar negocimin e një traktati të ri.

Mbi emigracionin
Sipas Observatorit të Emigracionit dhe Demografisë , emigracioni francez arriti një nivel të lartë gjatë pesë viteve në detyrë të Macron. Vendi lëshoi ​​mesatarisht një rekord 255,675 leje qëndrimi për herë të parë çdo vit nga viti 2017 deri në vitin 2021. Macron e sheh emigracionin si “një mundësi” dhe mbron rregullisht traditën e Francës për të mirëpritur emigrantët dhe të drejtën për të kërkuar azil. Megjithatë, presidenti aktual dëshiron rinovimin e sistemit dhe i konsideron joefikase masat e disponueshme për deportimin e migrantëve pa dokumente. Për të rritur numrin e të deportuarve, Macron dëshiron që atyre që u refuzohet azili t’u jepet një detyrim për të lënë Territorin Francez (OQTF) në mënyrë sistematike.

Për më tepër, Macron kërkon të rivlerësohen kushtet për lëshimin e lejeve të qëndrimit për më shumë se katër vjet. Kalimi i një provimi të frëngjishtes dhe të qenit vërtet në procesin e integrimit të fuqisë punëtore duhet të jenë parakushte, thotë ai. Nëse Macron fiton rizgjedhjen, ai do që procesi për shqyrtimin e kërkesave për qëndrim dhe azil të përshpejtohet dhe çdo refuzim do të niste automatikisht një procedurë të thjeshtuar për dëbim. Presidenti aktual dëshiron gjithashtu të ndjekë politikën e tij të sanksionimit të vendeve që refuzojnë të marrin përsëri shtetasit e tyre të dëbuar. Për t’u kthyer në vendet e tyre të origjinës, shtetasve të huaj duhet t’u jepet një leje konsullore dhe disa vende ngurrojnë t’i japin ato. Ndalimi i imigracionit mbetet një gur themeli i platformës presidenciale të Le Pen për vitin 2022. Ajo dëshiron t’i japë fund bashkimeve familjare, të heqë shtetësinë e të drejtës së lindjes dhe të kufizojë aksesin në shtetësinë franceze për ata që janë natyralizuar sipas kritereve të meritës dhe asimilimit. Kandidati i Tubimit Kombëtar kërkon gjithashtu që të gjitha kërkesat për azil të vlerësohen jashtë vendit. Ajo zotohet të dëbojë “sistematikisht” të huajt pa dokumente ose të dënuar.

“Preferenca kombëtare” – tashmë një pikë ekzistenciale për Frontin Kombëtar të themeluesit të partisë Jean-Marie Le Penpërpara se vajza e tij Marine të merrte pishtarin dhe të nisej për ta riemërtuar atë – është thelbësore për platformën e Marine Le Pen. Ajo zotohet t’u japë shtetasve francezë avantazhin ndaj shtetasve të huaj në sigurimin e strehimit ose punësimit. Le Pen dëshiron të përfshijë preferencën kombëtare në Kushtetutë me anë të një referendumi të iniciativës qytetare. Qëllimi i saj është të anashkalojë Këshillin Kushtetues, i cili mund të japë këshilla jodetyruese vetëm nëse një ligj miratohet me referendum. Kandidati i ekstremit të djathtë dëshiron të rezervojë ndihmën sociale vetëm për shtetasit francezë dhe të kushtëzojë përfitimet sociale me pesë vjet punë në tokën franceze. Le Pen po ashtu premton të tërheqë lejen e qëndrimit nga çdo shtetas i huaj që ka qenë pa punë në Francë për një vit dhe të heqë ndihmën mjekësore shtetërore (AME) në dispozicion të të huajve pa dokumente.

Për luftën në Ukrainë
Për javë të tëra këtë vit, Macron u lëkund midis tregimit të dorës së fortë të Presidentit rus Vladimir Putin dhe mbajtjes së dialogut me njeriun e fortë të Kremlinit. Udhëheqësi francez u kritikua për aktin e tij balancues , i cili nuk pa asnjë rezultat me Putinin, përpara ose që kur Rusia pushtoi Ukrainën më 24 shkurt. Presidenti francez madje frymëzoi një folje në Ukrainë: “To Macron”, që në gjuhën e folur do të thotë “Përpjekja për t’i shpjeguar vrasësit se vrasja e njerëzve është e keqe”.

Ndërsa presidenti amerikan Joe Biden e ka konsideruar Putinin një “kasap” dhe akuzon në mënyrë eksplicite forcat ruse për “gjenocid” mbi mizoritë në Ukrainë, Macron ka bërë thirrje për maturi. Udhëheqësi francez megjithatë ka bërë thirrje për një hetim ndërkombëtar me synimin për të mbledhur prova mbi krimet e luftës në Ukrainë.

Sa i përket perspektivës së anëtarësimit të Ukrainës në Bashkimin Evropian si anëtare, Macron nuk është në favor në një afat të shkurtër, por ai nuk dëshiron t’i mbyllë derën e bllokut as Kievit.

Macron i ka bërë gjithashtu thirrje Evropës që të zvogëlojë varësinë e saj nga karburantet fosile ruse. Ai mbron energjinë bërthamore si një mjet për të vendosur sovranitetin energjetik të Francës. Le Pen ka thënë se ajo është e gatshme të dërgojë “elemente mbrojtëse” në Ukrainë – duke nënkuptuar armë jo vdekjeprurëse – por jo armët e rënda që ajo thotë se do ta bënin Francën një “bashkëluftuese” kundër Rusisë së bashku me Ukrainën.

Gjatë fushatës së saj presidenciale 2017, Le Pen vizitoi presidentin rus Vladimir Putin në Moskë. Shkurtin e kaluar, ajo i tha CNN se nuk kishte pasur një “pushtim rus” në Krime në vitin 2014 dhe se vetë banorët e rajonit ndiheshin “rusë”.

Kandidati i ekstremit të djathtë është ende duke shlyer një kredi prej 9 milionë eurosh të kontraktuar në 2014 me një huadhënës ruslidhur me veteranët e ushtrisë ruse. Për të financuar fushatën e saj të vitit 2022, ajo u drejtua nga Hungaria, ku presidenti Viktor Orban është aleat, dhe mori hua 10.6 milionë euro nga MKB Bank. Ndërsa kundërshtarët e Le Pen kritikojnë rregullisht lidhjet e saj me Rusinë, kandidatja i konsideron imputimet e tilla “veçanërisht të padrejta”. “Unë i kam mbrojtur gjithmonë vetëm interesat e Francës”, thotë ajo, duke vënë në dukje “ngjashmëritë” me rivalin e saj Macron; menjëherë pasi fitoi detyrën në vitin 2017, presidenti aktual priti vetë Putinin në Versajë dhe e bëri këtë përsëri në vitin 2019 në Fort de Brégançon , rezidenca verore presidenciale franceze, ndërsa Macron u përpoq të ringjallte lidhjet e Evropës me homologun e tij rus. Në fund të fushatës së saj të vitit 2022, Le Pen ndryshoi disa nga vërejtjet e saj ndaj Putinit, duke hequr dorë nga planet për një “antente” ushtarake me Moskën në këtë fazë. Ajo përdori veçanërisht termin “krime lufte” më 4 prill pasi qindra trupa u zbuluan jashtë kryeqytetit ukrainas.

Për NATO-n
Macron ka qenë shumë kritik ndaj NATO-s, por ai ende e sheh aleancën politike dhe ushtarake të Atlantikut të Veriut si të dobishme, veçanërisht në kontekstin e luftës në Ukrainë. Pasi tha se NATO po përjetonte “vdekjen e trurit” në 2019, Macron dëshiron një bashkëpunim më të mirë midis anëtarëve të aleancës.

Nëse ai fiton një mandat të dytë, Macron dëshiron të forcojë “koordinimin e operacioneve tona së bashku me aleatët tanë evropianë me një seli evropiane … në bashkëpunim me NATO-n dhe qendrat komanduese kombëtare”.

Le Pen është në favor të tërheqjes së Francës nga komanda ushtarake e NATO-s. Por nëse zgjidhet, ajo tregoi gjatë konferencës së saj për shtyp për politikën e jashtme më 13 prill se do ta mbante Francën brenda Aleancës. Ajo tha gjithashtu se nuk do të “heqë dorë” nga zbatimi i nenit 5 të NATO-s, rregulli që detyron vendet anëtare të ofrojnë ndihmë për një partner të NATO-s në rast sulmi. Le Pen thotë se nuk dëshiron t’i “nënshtrohet Moskës” ose Kinës, as nuk dëshiron “të ndjekë verbërisht administratën e Bidenit”, të cilën ajo e sheh si “shumë agresive në lidhje me Pekinin”.

Në të kundërt, Le Pen mbron një “afrim strategjik midis NATO-s dhe Rusisë” pas përfundimit të luftës në Ukrainë. Ajo beson se është jo vetëm “në interes të Francës dhe Evropës”, por gjithashtu ia vlen për Shtetet e Bashkuara, “të cilat nuk kanë interes të shohin një bashkim të ngushtë midis Kinës dhe Rusisë”, tha Le Pen për mediat e mbledhura më 13 prill.