​Kriza energjetike, çmimet e gazit në Evropë janë rritur me gati 20 për qind

Çmimet me shumicë të gazit britanik dhe danez u rritën ndjeshëm për shkak të mirëmbajtjes së paralajmëruar të gazsjellësit kryesor rus për në Evropë, ndërsa kapaciteti i magazinimit në Britani është pothuajse 100 për qind, në Evropën kontinentale pothuajse 77 për qind. Çmimi i gazit danez u rrit të hënën me 47 euro ose gati…

Çmimet me shumicë të gazit britanik dhe danez u rritën ndjeshëm për shkak të mirëmbajtjes së paralajmëruar të gazsjellësit kryesor rus për në Evropë, ndërsa kapaciteti i magazinimit në Britani është pothuajse 100 për qind, në Evropën kontinentale pothuajse 77 për qind.
Çmimi i gazit danez u rrit të hënën me 47 euro ose gati 20 për qind, në 292 euro për megavat orë.

Gazi britanik për dërgesë të menjëhershme u rrit 138 peni ose 37 për qind, në 503 peni për njësi termike britanike dhe kontrata e ditës përpara fitoi 119 peni ose pothuajse një e treta, në 480 peni. Të dy çmimet janë më të lartat në pesë muajt e fundit.

Gazprom i Rusisë njoftoi se për tri ditë, deri në fund të muajit, do të ndërpresë furnizimin e gazit përmes Nord Stream 1, duke përmendur mirëmbajtjen si arsye, duke rritur kështu presionin ndaj Evropës, e cila po përpiqet të mbushë depozitat e gazit para dimrit.

“Një pauzë tre-ditore në furnizime do të ringjallë shqetësimet se Moska do të përdorë furnizimet me gaz si armë dhe mirëmbajtjen e tubacionit si një justifikim për të mos rivendosur rrjedhat e gazit,” paralajmëroi analisti i OANDA, Craig Erlam.

Eksportet e gazit nga Norvegjia në Britani pritet të bien për shkak të mbylljes së disa fushave të gazit, por fluksi i gazit në Evropën kontinentale është i qëndrueshëm.

“Mirëmbajtja e planifikuar e uzinës Kollssnes dhe fushës së gazit Troll deri në fund të gushtit, si dhe kërkesa e shtuar nga sektorët e banimit dhe energjisë në Britani dhe Evropën kontinentale po kontribuojnë gjithashtu në çmime më të larta,” tha Christos Anagnostopoulos, analist në Aurora Energy Research.

Por depozitat britanike të gazit tani janë pothuajse plotësisht të mbushura, ndërsa depozitat evropiane të gazit janë plot 76.9 për qind.