Kina shpall të paligjshme kriptomonedhat

Banka qendrore e Kinës rinovoi fjalimin e saj të ashpër për bitcoin, duke i quajtur të gjitha aktivitetet e monedhës dixhitale të paligjshme dhe duke u zotuar për të goditur tregun. Në një rubrikë ‘Pyetje dhe Përgjigje’ të postuar në faqen e saj në internet, Banka Popullore e Kinës tha se shërbimet që ofrojnë tregti,…

Banka qendrore e Kinës rinovoi fjalimin e saj të ashpër për bitcoin, duke i quajtur të gjitha aktivitetet e monedhës dixhitale të paligjshme dhe duke u zotuar për të goditur tregun.

Në një rubrikë ‘Pyetje dhe Përgjigje’ të postuar në faqen e saj në internet, Banka Popullore e Kinës tha se shërbimet që ofrojnë tregti, përputhje porosie, emetim të shenjave dhe derivateve për monedhat virtuale janë rreptësisht të ndaluara. Shkëmbimet e kriptove jashtë shtetit që ofrojnë shërbime në Kinën kontinentale janë gjithashtu të paligjshme, tha PBOC.

“Shkëmbimet valutore jashtë shtetit që përdorin internetin për të ofruar shërbime për banorët vendas konsiderohen gjithashtu aktivitete ilegale financiare,” tha PBOC, sipas një përkthimi të komenteve nga CNBC. Punëtorët e shkëmbimeve të huaja të kriptove do të hetohen, shtoi ajo.

PBOC tha se ka përmirësuar gjithashtu sistemet e saj për të rritur monitorimin e transaksioneve të lidhura me kripto dhe për të çrrënjosur investimet spekulative.

“Institucionet financiare dhe institucionet e pagesave jo-bankare nuk mund të ofrojnë shërbime për aktivitetet dhe operacionet që lidhen me monedhat virtuale,” tha banka, duke përsëritur komentet e kaluara.

Çmimi i bitcoin ra me mbi 3% në baza 24-orëshe, duke u tregtuar për herë të fundit me rreth 42,239 dollarë, sipas të dhënave të Coin Metrics. Ethereum, aseti i dytë më i madh dixhital, ra me 7% në 2,860 dollarë.

Aksionet me ekspozim të madh ndaj kriptove gjithashtu ranë në tregtimin para tregut, me Coinbase në rënie me gati 4%, MicroStrategy duke rënë 5%dhe Riot Blockchain më shumë se 6%.

Nuk është hera e parë që Kina është bërë e ashpër me kriptovalutat. Në fillim të këtij viti, Pekini njoftoi një goditje të minierave të kriptos, proces intensiv i energjisë që verifikon transaksionet dhe krijon njësi të reja të monedhës. Kjo çoi në një rënie të mprehtë të fuqisë përpunuese të bitcoin, pasi minatorë të shumtë i morën pajisjet e tyre jashtë linje.

PBOC gjithashtu urdhëroi bankat dhe institucionet e pagesave jo-bankare si Ant Group i lidhur me Alibaba të mos ofrojnë shërbime që lidhen me kripton.

Në korrik, banka qendrore i tha një kompanie me bazë në Pekin që të mbyllej për gjoja lehtësimin e transaksioneve të monedhës dixhitale me programin e saj.