Këto janë 6 shenja të fshehura të depresionit

Simptomat dhe shkaqet e depresionit mund të ndryshojnë shumë nga individi në individ por shpeshherë këto simptoma janë të fshehura.

depresioni

Depresioni shfaqet me disa simptoma, të cilat ndikojnë në mënyrën e të menduarit, ndjenjave dhe përballjes me aktivitetet ditore. Simptomat dhe shkaqet e depresionit mund të ndryshojnë shumë nga individi në individ por shpeshherë këto simptoma janë të fshehura.

Ndryshimet në oreks dhe peshë

Ushqimi shumë ose shumë pak mund të sugjerojë depresion, sipas një studimi. Disa njerëz i drejtohen ushqimit për rehati, ndërsa të tjerët përfundojnë duke humbur oreksin për shkak të një humori të keq. Këto ndryshime diete ndikojnë në shtimin ose humbjen e peshës dhe mund të intensifikojnë depresionin, duke rrezikuar vetëvlerësimin tuaj, shkruan abcnews.al.

Ndryshoni zakonet tuaja të gjumit

Siç e dimë, rutina jonë e gjumit ndikon shumë në jetën tonë, veçanërisht në lidhje me gjendjen shpirtërore. Sa më pak të flemë, aq më pak të disponueshëm dhe me natyrë të mirë ndjehemi, aq më shumë mund të kontribuojë në depresion. Sipas Fondacionit Kombëtar të Gjumit, njerëzit me pagjumësi kanë dhjetë herë më shumë gjasa të vuajnë nga depresioni sesa ata që flenë rregullisht.

Lodhje e tepërt

Lodhja e tepërt dhe e vazhdueshme është një simptomë shumë e zakonshme e depresionit. Një sondazh sugjeron që më shumë se 90% e njerëzve me depresion ndihen të lodhur. Lodhja e lidhur me depresionin është shumë më intensive sesa mund të përjetojmë të gjithë brenda disa ditësh dhe mund të shoqërohet me simptoma të tjera.

Sjellja pesimiste

Njerëzit që vuajnë nga depresioni besohet se sillen në mënyrë pesimiste, duke diskredituar veten dhe qëllimet e tyre. Një studim tregon se ata me çrregullime depresive janë edhe më negativë për të ardhmen e tyre.

Humbja e përqendrimit

Vështirësia e përqendrimit dhe kujtesës janë një simptomë e zakonshme e depresionit dhe mund të identifikohen kur një person vazhdimisht humbet linjën e tij të mendimit në një bisedë, edhe nëse heqin dorë nga mbajtja e një dialogu. Sipas një studimi, vështirësitë me përqendrimin mund të përkeqësojnë ndikimin shoqëror të depresionit, duke i bërë marrëdhëniet personale ose profesionale më të vështira.

Irritim dhe zemërim i vazhdueshëm
Shumë njerëz nuk e lidhin zemërimin dhe nervozizmin me depresionin, por sipas një studimi të vitit 2014, këto mund të jenë simptoma shumë të zakonshme midis të të prekurve. Në vend të trishtimit, disa njerëz me depresion të fshehur mund të shfaqin zemërim dhe nervozizëm të hapur ose të shtypur.