Gazsjellësi TAP arrin kapacitet të plotë prej 10 miliardë metra kub në vit

Flukset e gazit në Evropë nëpërmjet Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP) arritën kapacitetin e tyre të plotë prej 10 miliardë metra kub në vit për herë të parë pas një rritjeje prej 40% që nga mesi i dhjetorit, ka thënë TAP. “10 miliardë metra kub (bcm) është një moment historik simbolik, por i rëndësishëm”, tha Luca…

Flukset e gazit në Evropë nëpërmjet Gazsjellësit Trans Adriatik (TAP) arritën kapacitetin e tyre të plotë prej 10 miliardë metra kub në vit për herë të parë pas një rritjeje prej 40% që nga mesi i dhjetorit, ka thënë TAP.

“10 miliardë metra kub (bcm) është një moment historik simbolik, por i rëndësishëm”, tha Luca Schieppati, drejtor menaxhues i TAP. “Aktualisht jemi në gjendje të arrijmë kapacitetin e plotë të transportit prej 10 miliardë bcm në vit. Për më tepër, ne mund të shtojmë kapacitete të tjera nëpërmjet ankandeve afatshkurtra.”

Tubacioni 878 km, i cili bëri debutimin e tij në dhjetor 2020, lidhet me tubacionin e gazit natyror Trans Anatolian në kufirin turko-grek dhe kalon Greqinë dhe Shqipërinë përpara se të dalë në breg në Italinë jugore.

Tubacioni mund të dyfishojë kapacitetin e tij në 20 bcm brenda 45-65 muajve dhe dorëzimi 10bcm rrit likuiditetin e tregut të gazit, tha Marija Savova, drejtuese e komercialit të TAP.

Faza tjetër detyruese është planifikuar për në korrik 2023, por TAP mund ta nisë atë këtë vit nëse interesi për një fillim më të hershëm shprehet në një konsultim publik të vazhdueshëm, tha ajo. Gjatë fazës së lidhjes, pronarët e terminaleve finalizojnë ofertat nga klientët që rezervojnë kapacitetin.

Italia po kërkon të rrisë furnizimet me gaz nga burime të tilla si Algjeria dhe Azerbajxhani dhe importet e LNG-së për të hequr dorë nga gazi rus deri në vitin 2025, pas sulmit të Rusisë ndaj Ukrainës.

Rreth 8.5 bcm nga 10 bcm ka ardhur nga Azerbajxhani në Itali.

Aksionerët e TAP përfshijnë BP (20%), Socar (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) dhe Axpo (5%).