Depresioni rrit 46% shanset për goditje në tru

Vuajtja nga depresioni mund të rrisë shumë rrezikun e një personi për të pasur një goditje në tru, sipas një studimi të fundit. Një ekip i përbashkët kërkimor amerikan dhe evropian zbuloi se njerëzit që vuanin nga çrregullime të shëndetit mendor kishin 46 për qind më shumë gjasa për një ngjarje neurologjike potencialisht vdekjeprurëse. Në mesin e 26,877 pjesëmarrësve të studimit, ata që kishin të paktën pesë simptoma ishin në një rrezik 56 për qind në rritje.

Shkencëtarët mblodhën të dhëna nga interstroke, një gjurmues global i shfaqjeve të goditjeve nga 32 vende në Azi, Evropë dhe Amerikë. Midis njerëzve nga të cilët mblodhën të dhëna, gjysma kishte pësuar goditje në tru dhe gjysma tjetër jo. Pjesëmarrësit u anketuan për gjendjet para-ekzistuese shëndetësore, të tilla si problemet e zemrës, trurit dhe shëndetit mendor. Në popullatën e studimit, 18 për qind e njerëzve që pësuan një goditje raportuan simptoma të depresionit, krahasuar me vetëm 14 për qind të popullsisë pa goditje.

“Depresioni prek njerëzit në mbarë botën dhe mund të ketë një gamë të gjerë ndikimesh në jetën e një personi”, tha Dr Robert Murphy, autori kryesor nga Universiteti i Galëay në Irlandë, në një deklaratë. Rreth 800,000 amerikanë pësojnë një goditje në tru çdo vit. Më shumë se një në pesë rezulton me vdekje. Lloji më i zakonshëm është një goditje ishemike, ku mpiksja e rëndë bllokon gjakun nga truri. Ajo përbën gati 90 për qind të goditjeve në tru. Depresioni ka qenë prej kohësh i lidhur me goditjen në tru, me shumë ekspertë që tregojnë se si gjendja e shëndetit mendor ndikon në rrjedhën e gjakut në trup. Hulumtimet e mëparshme kanë lidhur depresionin me nivelet e ulëta të trombociteve në gjak, duke hapur rrezikun e mpiksjes vdekjeprurëse. Ekipi hulumtues, i cili publikoi gjetjet e tij të mërkurën në revistën Neurology, shqyrtoi se sa i madh është rreziku.

“Në këtë studim kemi fituar njohuri më të thella se si simptomat depresive mund të kontribuojnë në goditje në tru,” tha Dr Murphy. “Rezultatet tona tregojnë se simptomat e depresionit mund të kenë ndikim në shëndetin mendor, por gjithashtu rrisin rrezikun e goditjes në tru.

Dihet se depresioni shkakton dëme në trombocitet e gjakut të një personi, të cilat janë përgjegjëse për parandalimin e mpiksjes. Shumë goditje shkaktohen nga mpiksja, duke parandaluar që gjaku jetësor të arrijë në tru. Një rast i dukshëm i depresionit dhe goditjes në tru që ndodhin së bashku është ai i Senatorit të Pensilvanisë, John Fetterman, i cili kohët e fundit është larguar nga detyrat e tij legjislative për shkak të vështirësive të tij shëndetësore.