Britania miraton vaksinat për fëmijët e moshës 12-15 vjeç

Britania vendosi të hënën që të ofrojë vaksina kundër COVID-19 për fëmijët mbi 12 vjeç, pasi qeveria rrezikoi që zgjerimi i vaksinimit dhe ndryshimet e buta në sjelljen sociale mund të shmangin nevojën për bllokime në dimër. Vaksinimet për fëmijët dhe dozat përforcuese për të rriturit në rrezik janë pjesë e një “kompleti mjetesh” për…

vaksina

Britania vendosi të hënën që të ofrojë vaksina kundër COVID-19 për fëmijët mbi 12 vjeç, pasi qeveria rrezikoi që zgjerimi i vaksinimit dhe ndryshimet e buta në sjelljen sociale mund të shmangin nevojën për bllokime në dimër.

Vaksinimet për fëmijët dhe dozat përforcuese për të rriturit në rrezik janë pjesë e një “kompleti mjetesh” për të kontrolluar infeksionet COVID-19 këtë vjeshtë dhe dimër që Kryeministri Boris Johnson do të njoftojë të martën në një konferencë shtypi.

Të hënën, oficerët kryesorë mjekësorë të Anglisë, Skocisë, Uellsit dhe Irlandës Veriore rekomanduan që fëmijëve të moshës 12 deri në 15 vjeç t’u jepet një dozë e vetme e vaksinës Pfizer/BioNTech, pavarësisht këshilltarëve të vaksinave të qeverisë që thanë këtë muaj se hapi do të kishte vetëm përfitime margjinale shëndetësore.

Ministri i Shëndetësisë Sajid Javid tha se qeveria kishte pranuar rekomandimin. Vaksinimet do të fillojnë javën e ardhshme.

Vendet e tjera – përfshirë Shtetet e Bashkuara, Kanadanë, Francën dhe Italinë – tashmë ofrojnë vaksina kundër koronavirusit për fëmijët 12 vjeç e lart, por Britania nuk e pranoi. Aktualisht është duke inokuluar njerëzit nga 16 vjeç e lart, pothuajse 90% e atyre që kanë të drejtë kanë pasur të paktën një dozë vaksine.

Në fillim të këtij muaji, Komiteti i Përbashkët Britanik për Vaksinimin dhe Imunizimin tha se vaksinat duhet t’u jepen fëmijëve nga 12 deri në 15 vjeç me kushte themelore shëndetësore. Por kjo nuk e mbështeti zhvillimin e fëmijëve të shëndetshëm, të cilët janë në rrezik të ulët të sëmundjeve serioze nga virusi, duke thënë se përfitimet e drejtpërdrejta shëndetësore ishin margjinale.

Sidoqoftë, ai tha se mund të ketë faktorë më të gjerë shoqërorë për t’u marrë parasysh, të tilla si arsimi ose fëmijët që veprojnë si burime transmetimi në grupet më të cenueshme.

Zyrtarët kryesorë mjekësorë thanë të hënën se vaksinimi do të ndihmonte në kufizimin e transmetimit të virusit në shkolla dhe do të ndihmonte shëndetin mendor të fëmijëve duke zvogëluar ndërprerjen në arsim.

Zyrtari kryesor mjekësor i Anglisë, Chris Whitty tha se vaksinimi i fëmijëve ishte “një mjet shtesë i rëndësishëm, potencialisht i dobishëm” në luftën kundër virusit.

Por ai tha se nuk kishte qenë një vendim “i dukshëm nga dera e hambarit” dhe ishte e përshtatshme “që njerëzve u është dashur më shumë kohë për të arritur në këtë dhe për t’u siguruar që ne kemi peshuar të gjithë elementët e ndryshëm për të marrë këtë të drejtë.”

Fëmijët fillimisht do të marrin një dozë të vetme vaksine përmes shkollave të tyre. Mbretëria e Bashkuar ende nuk ka vendosur nëse do t’u japë atyre një dozë të dytë. /scan