25 vendet që kanë borxhin më të madh për frymë

Sipas një dokumenti kërkimor të Bankës Botërore, qeveritë duhet të zbatojnë politika, institucione dhe mekanizma që u mundësojnë atyre të arrijnë një ekuilibër midis shpenzimeve të deficitit dhe mos arritjes së një niveli dhe shmangies së rreziqeve që vijnë nga akumulimi i tepërt i borxhit. Për vendet me pozicione fiskale të shëndoshë dhe me korniza…

Sipas një dokumenti kërkimor të Bankës Botërore, qeveritë duhet të zbatojnë politika, institucione dhe mekanizma që u mundësojnë atyre të arrijnë një ekuilibër midis shpenzimeve të deficitit dhe mos arritjes së një niveli dhe shmangies së rreziqeve që vijnë nga akumulimi i tepërt i borxhit. Për vendet me pozicione fiskale të shëndoshë dhe me korniza që ndihmojnë në sigurimin e qëndrueshmërisë afatgjatë, nëse pozicioni ciklik është i përshtatshëm, balanca mund të anojë drejt shpenzimeve të financuara nga borxhi për të nxitur perspektivat e rritjes. Por për ato vende me pozicione fiskale të kufizuara, ekzistojnë ende politika alternative për të zgjeruar burimet fiskale të disponueshme për financimin e politikave miqësore ndaj rritjes.

Vendet me një ekonomi më të vogël gjithashtu nuk kanë aftësinë për të marrë hua shumë para, kjo është arsyeja pse borxhi total dhe borxhi i tyre për frymë është përgjithësisht shumë më i ulët se ekonomitë e zhvilluara, prandaj pak vende të tilla janë ndër vendet me borxhin më të lartë për frymë. Megjithatë, ata shpesh janë në një pozitë shumë më të keqe pavarësisht se kanë një borxh shumë më të ulët për frymë, sepse nuk kanë rezerva ose aftësi për të shlyer huamarrjen. Kjo është arsyeja pse, pavarësisht se SHBA ka një borxh për frymë më shumë se 20 herë më të lartë se Sri Lanka, e para është ende ekonomia më e fortë në botë, ndërsa e dyta është e mbërthyer në një krizë të madhe ekonomike në vazhdim, duke mos paguar borxhet e jashtme.

Vendet me borxhin më të lartë për frymë të listuara në këtë artikull janë përzgjedhur duke marrë fillimisht të dhëna nga FMN për borxhin total të pritshëm për vitin 2022 sipas vendeve. Meqenëse kjo ishte në monedhat vendase, ato janë konvertuar në USD bazuar në kurset më të fundit të këmbimit. Më pas u morën statistikat e popullsisë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe u llogarit borxhi për frymë. Pra, le t’i hedhim një sy këtyre vendeve, duke filluar me numrin 25:

 1. Danimarka

Borxhi total për frymë: 20,687 dollarë

Danimarka ka reduktuar borxhin e saj me 25% në krahasim me vitin 2021, i cili tani korrespondon me vetëm 11% të PBB-së së vendit.

 1. Slloveni

Borxhi i përgjithshëm për frymë: 20,764 dollarë

Në shtator 2022, borxhi i Sllovenisë si përqindje e PBB-së së saj është 72.3% ndërsa arriti një nivel më të lartë historik prej 85% në mars 2021.

 1. Holanda

Borxhi total për frymë: 27,613 dollarë

Raporti i borxhit të Holandës ndaj PBB-së është rreth 50% dhe pritet të jetë në nivele të ngjashme edhe në 2023 dhe 2024. Kohët e fundit, në tremujorin e tretë 2022, suficiti i llogarisë korente të Holandës u tkurr në 13.9 miliardë euro krahasuar me 14.1 miliardë euro në vitin e mëparshëm. Kjo është nxitur nga rënia e sektorit të mallrave krahasuar me një vit më parë, edhe pse suficiti i shërbimeve është rritur me 1.5 miliardë euro.

 1. Portugalia

Borxhi total për frymë: 28,782 dollarë Me gjithë një pushim të shkurtër, borxhi i Portugalisë është ende mbi 100% të PBB-së, por u bë gjithashtu një fitues ekonomik i pamundur kohët e fundit nga The Economist.

 1. Luksemburg

Borxhi total për frymë: 33,043 dollarë

Duke qenë se popullsia e Luksemburgut është pak më shumë se 600,000, edhe pse është ndër vendet më të pasura në botë dhe borxhi i tij nuk është aspak shqetësues, ai do të ketë gjithmonë një borxh të lartë për frymë. Borxhi i Luksemburgut është vetëm 22% e PBB-së së tij.

 1. Spanja

Borxhi total për frymë: 33,702 dollarë

Ndërsa qeveria e Spanjës vendosi një objektiv që borxhi të ishte 115.2% e PBB-së për vitin 2022, përqindja aktuale ishte 116.8%, duke u rritur në afro 1,500 miliardë euro në qershor 2022.

 1. Finlanda

Borxhi total për frymë: 34,279 dollarë

Finlanda aktualisht po përballet me një krizë të madhe energjetike, veçanërisht me rritjen e normave të interesit. Kjo mund të rezultojë gjithashtu në përkeqësimin e raportit të borxhit ndaj PBB-së së Finlandës, sepse kriza energjetike mund të ngadalësojë ekonominë e saj.

 1. Gjermania

Borxhi total për frymë: 34,881 dollarë

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, Gjermania vendosi të shpenzojë mbi 100 miliardë dollarë për mbrojtjen e saj, gjë që mund të rrisë borxhin e saj dhe ta shtyjë atë më lart mes vendeve me borxhin më të madh për frymë.

 1. Bahrein

Borxhi total për frymë: 35,433 dollarë FMN-ja lavdëroi përgjigjen e Bahreinit ndaj pandemisë e cila lejoi rritje ekonomike prej 2.2% në 2021, ndërsa borxhi i qeverisë ra pak si përqindje e PBB-së nga 130% në 2020 në 129% në 2021.

 1. Norvegjia

Borxhi total për frymë: 36,101 dollarë Fondi i madh i pasurisë sovrane të Norvegjisë do të thotë se vendi është në një pozicion vërtet të mirë me asetet e tij financiare që tejkalojnë borxhin e tij total.

 1. Australi

Borxhi total për frymë: 37,100 dollarë

Kina është tregu më i madh i Australisë dhe përbën rreth një të tretën e totalit të eksporteve të saj dhe është më e madhe se pesë tregjet e saj të ardhshme së bashku. Me pavendosmërinë e Kinës në lidhje me Covid-19, nga një qasje e tolerancës zero deri në braktisjen e plotë të të gjitha kufizimeve, Australia po përballet me pasiguri se si do të formohet viti 2023.

 1. Greqia

Borxhi total për frymë: 37,508 dollarë

Greqia ndodhet prej kohësh në një krizë borxhi, e cila filloi për shkak të shpenzimeve të mëdha të qeverisë, ndërkohë që rritja ekonomike e saj u ngadalësua, duke përkeqësuar problemet.

 1. Katar

Borxhi total për frymë: 37,971 dollarë Një nga dy shtetet e Lindjes së Mesme midis 25 vendeve me borxhin më të lartë për frymë, Katari kohët e fundit priti Kupën e Botës FIFA. Ndërsa kjo përpjekje për të përmirësuar reputacionin e tij mund të ketë funksionuar, Katari ka shpenzuar miliarda në projektin që do të rrisë borxhin e vendit të pasur me naftë.

 1. Zvicër

Borxhi total për frymë: 38,292 dollarë

Zvicra është e njohur për performancën e saj të fortë të të ardhurave dhe politikëbërjen fiskale që është arsyeja pse borxhi i saj total është shumë më i ulët se GDP-ja e saj dhe pse është lehtësisht ndër vendet më të pasura në botë.

 1. Mbretëria e Bashkuar

Borxhi total për frymë: 40,112 dollarë

Mbretëria e Bashkuar ka qenë shtëpia e disa turbulencave të rënda politike në vitin 2022, duke parë tre kryeministra në vetëm një vit, me politikat e qeverisë që ndryshojnë shumë me secilin kryeministër gjithashtu. Borxhi i Britanisë së Madhe po rritet për shkak të pagesave për bonot e lidhura me inflacionin, çmimet e energjisë të cilat janë rritur ndjeshëm pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia. Rishi Sunak, kryeministri aktual, përballet me borxhin më të lartë të Mbretërisë së Bashkuar në 60 vjet.

 1. Austri

Borxhi total për frymë: 41,548 dollarë

Ekonomia austriake u përmirësua fuqishëm në gjysmën e parë të 2022, por së fundmi u ngadalësua në tremujorin e tretë 2022. Pavarësisht ngadalësimit, deficiti aktual pritet të ulet nga 5.9% në 2021 në 3.5% të PBB-së në 2022.

 1. Franca

Borxhi total për frymë: 46,421 dollarë

Sipas planeve të fundit fiskale të qeverisë franceze, borxhi/PBB i qeverisë së Francës duket se po stabilizohet pasi buxheti i vendit tregon se në vitin 2023, deficiti buxhetor do të ulet nga 5% e PBB-së në rreth 3% në 2027.

 1. Islanda

Borxhi total për frymë: 46,565 dollarë

Islanda u godit veçanërisht rëndë nga kriza e vitit 2008, e cila çoi në një kolaps financiar. Ndërsa kombi është rindërtuar, ai është ende ndër vendet me borxhin më të lartë për frymë.

 1. Irlanda

Borxhi total për frymë: 49,177 dollarë

Borxhi i Irlandës si përqindje e PBB-së është 55.6%. Në vitin 2009, borxhi irlandez ishte 65 miliardë euro dhe ai është rritur që nga ajo kohë, kur u dyfishua pas rrëzimit financiar, i cili preku ndjeshëm Irlandën. Pandemia e Covid-19 rezultoi gjithashtu në një rritje të ndjeshme të borxhit, i cili shkon në rreth 239 miliardë euro.

 1. Italia

Borxhi total për frymë: 50,347 dollarë

Si përqindje e PBB-së, Italia është e njohur për të qenë ndër vendet me borxhin më të lartë në botë. Është e ngjashme me Japoninë në këtë drejtim, por borxhi i Japonisë është kryesisht në monedhën e saj, ndërsa një pjesë e madhe e borxhit të Italisë është në valutë të huaj. Në prill 2022, borxhi total i Italisë u rrit në një rekord prej 2.8 trilion euro dhe çështja kryesore e tij aktualisht është rifinancimi i rreziqeve pasi borxhet bëhen të papaguara.

 1. Belgjika

Borxhi total për frymë: 53,499 dollarë

Në nëntor 2022, Komisioni Europian deklaroi se Belgjika ka borxhin më të lartë në Eurozonë, ndërkohë që po përballet me rritje të borxhit si në vitin 2023 ashtu edhe në 2024. Kjo rritje e borxhit ka të bëjë kryesisht me politikat e vendit në përgjigje të rritjes së kostove të energjisë dhe indeksit të pagave.

 1. Kanadaja

Borxhi total për frymë: 55,601 dollarë

Ndërsa Kanadaja ka qenë në borxh për dekada, tani është shumë afër borxhit rekord me kanadezët që aktualisht kanë borxh 1.83 dollarë për çdo dollar që fitojnë.

 1. Japonia

Borxhi total për frymë: 88,142 dollarë

Nga viti 1980 deri në vitin 2021, borxhi i Japonisë ishte mesatarisht mbi 144% dhe arriti një rekord të lartë në 2021 prej 262.5% të PBB-së, ndërsa obligacionet qeveritare arritën një rekord prej 7 trilion dollarësh. Pavarësisht se ekonomia po rimëkëmbet nga pandemia, raporti i borxhit të Japonisë ndaj PBB-së është ende më i keqi midis vendeve të G-7 pasi rritja e shpenzimeve tejkalon ndjeshëm zgjerimin ekonomik.

 1. Shtetet e Bashkuara të Amerikës

Borxhi total për frymë: 92,104 dollarë

Me një borxh për frymë pak mbi 92,000 dollarë, SHBA-ja zë vendin e dytë në listën tonë. Ne kemi diskutuar SHBA-në në detaje të gjera, por është e qartë se SHBA-të do të jenë në krye të kësaj liste të paktën për dekadën e ardhshme. Ajo është gjithashtu shtëpia e disa prej kompanive më me borxhe në botë, duke përfshirë Verizon Communications Inc., Oracle Corporation, Comcast Corporation dhe AT&T Inc..

 1. Singapor

Borxhi total për frymë: 113,948 dollarë

Në krye të listës së 25 vendeve që kanë borxhin më të madh për frymë është Singapori, një qendër kryesore financiare dhe shpesh e njohur si qendra financiare e Azisë duke kaluar Hong Kongun sipas Indeksit të Qendrave Financiare Globale. Pjesa më e madhe e borxhit të jashtëm të Singaporit prej 1.7 trilion dollarësh është nga sektori financiar, që thjesht nënkupton praninë e tij në këtë sektor.