197 vendet me koston më të lartë të jetesës në botë – Ku qëndron Shqipëria?

Kostoja e jetesës mund të ndryshojë nga një vend në tjetrin dhe madje nga një pjesë e të njëjtit vend në tjetrin. Për shembull, a keni menduar ndonjëherë pse një filxhan kafe në një vend kushton dy herë më shumë se një tjetër? Ose pse qiraja në një vend është shumë më e lartë se në një tjetër? Përgjigja vjen në koston e jetesës, duke përfshirë strehimin, transportin, ushqimin dhe shpenzimet mjekësore. Njësia që mat koston ndërkombëtare të jetesës vendosi 197 vende në renditje nga më e shtrenjta në më pak të shtrenjtët, bazuar në koston e të jetuarit atje.

Si llogaritet kostoja e jetesës?

Kostoja e jetesës në mbarë botën renditet bazuar në faktorët e mëposhtëm:

  • Apartament/Shtëpi me qira
  • Ushqimi
  • Transporti
  • Shpenzime të tjera jetese

Faktet:

  • Monako është vendi më i shtrenjtë në botë për të jetuar, i ndjekur nga Zvicra, Singapori dhe Ishujt Kajman.
  • Në Europë, vendet veriore zakonisht kanë kosto më të larta jetese sesa vendet e jugut. Për shembull, Suedia, Danimarka dhe Finlanda janë më të shtrenjta se Spanja, Italia dhe Greqia.
  • Azia Juglindore dhe Amerika e Jugut janë zakonisht më të përballueshme se shumë rajone të tjera. Tajlanda, Vietnami dhe Ekuadori janë destinacione të njohura për udhëtarët me kosto të ulët dhe ish-patentët për shkak të kostos së tyre më të ulët të jetesës.
  • Në përgjithësi, vendet me taksa të larta priren të kenë kosto më të larta jetese. Kjo është për shkak se taksat përdoren për të paguar shërbimet sociale dhe objektet që ndihmojnë njerëzit të jetojnë një jetë më të mirë.

Cilat janë 15 vendet më të shtrenjta në botë?

Sipas LivingCost.org, më poshtë janë 20 vendet më të shtrenjta:

         Renditja                                Shteti                                      Kosto jetesës (dollarë/muaj)

Vendi ynë renditet i 137-i me të ardhura mujore prej 654 dollarë paraqitur në tabelën e mëposhtme:

Si përfundim, kostoja e jetesës mund të jetë shumë e ndryshme nga vendi në vend, në varësi të gjërave si kursi i këmbimit, çmimi i mallrave dhe shërbimeve dhe standardi i jetesës. Edhe pse kostoja e jetesës mund të jetë më e lartë në disa vende, ata gjithashtu mund të paguajnë më shumë dhe të kenë një cilësi më të mirë jetese. Prandaj, kur zhvendoseni në një vend të ri ose planifikoni një pushim, është e rëndësishme të merrni parasysh me kujdes koston e jetesës. Kjo sepse mund të ndikojë shumë në financat dhe përvojën tuaj të përgjithshme.

Edel Strazimiri / SCAN